Rengeteg dolog miatt érdemes meglátogatni a Cseh Köztársaságot, és nem kérdéses, hogy a kastélyai ennek a listának az elején találhatóak. Akár a középkori építészetet kedveli valaki...

Rengeteg dolog miatt érdemes meglátogatni a Cseh Köztársaságot, és nem kérdéses, hogy a kastélyai ennek a listának az elején találhatóak. Akár a középkori építészetet kedveli valaki, vagy akár a történelem szerelmese, a cseh várak mindenki számára különlegességet nyújtanak. A legjobb az egészben az, hogy a Cseh Köztársaságban rengeteg vár található, amely jelentősen megkönnyíti ezen lenyűgöző várak a meglátogatását.

 

Pernstejn-kastély

A XIII. században épült a Pernštejn-vár kőépülete, amely egy sziklán található. A gótikus és reneszánsz stílusban épült vár rendkívül figyelemre méltó, azonban ami még inkább különlegessé teszi az az a tény, hogy a Pernštejn-várat soha nem hódították meg. Helyzete miatt védelmi funkciót töltött be és ez egyértelműen helyes döntésnek bizonyult. A vár legutolsó felújítása során kiderült, hogy a réteg gipsz alatt XVI. századi festmények és feliratok találhatóak. Ezek a művészeti darabok és prózák megőrzésre kerültek, és megtekinthetők a Pernštejn-kastély meglátogatása során.

Kokorin-kastély

Kokorin Castle szokatlan és legendás történettel büszkélkedhet. A XIV. században épült vár szerepelt a harmincéves háború után, Ferdinánd osztrák császár által nevesített elhagyatott, középkori várak „úgynevezett: Elátkozott várak" listáján, mely törvény szerint, a Kokorin-kastélyt nem szabadott helyre állítani. A lovagokat, művészeket és utazókat szállásoltak el a várban időről-időre, majd a vár rekonstrukciójára végül a XX. században adtak engedélyt. Ma már magántulajdonban van és jelentős turisztikai célpontnak számít, amely mindenképpen megér egy látogatást!

Bouzov-kastély

Morvaország szívében található a Bouzov-vár, amely a XV. században épült és egy lenyűgöző gótikus remekmű. Ez a cseh vár legalább a XV. századtól a Német Lovagrend székhelye volt, így sok rejtély és intrika övezi ezt az építményt. A Bouzov-vár szobái gondosan felújítottak és nyitva vannak a látogatók előtt. A vezetett esti túra a legemlékezetesebb mód arra, hogy a várat felfedezzék az idelátogatók, ahol a személyzet mellett néhány vendég is a kornak megfelelő öltözékben fedezi fel a várat és az alsó szintjeit.

Kost-vár

Észak-Csehországban található Kost vára, egy XV. századi épület, amely érintetlen és homokköves területek között húzódik. A neve csehül csontot jelent, amelyet onnan kapott, hogy egykor úgy gondolták, hogy a vár kemény, mint a csont, és lehetetlen meghódítani. Amikor a kastélyt körülvevő gátak megsérültek, a kastélyt várárok vette körül, amellyel szokatlanul nagy szerencse érte a kastély lakóit. A kastélytúrák során megtekinthetőek a felújított szobák és a sötét és félelmetes kínzókamra, amelyet gyakran használtak a középkorban.

Trosky-kastély

Trosky-kastély bár romokban van, azonban nem kihagyható látnivaló. A vár két egymás melletti bazalt kúpra épült, így kettéosztott megjelenést kölcsönöz neki. A két építmény alsóbb részének a neve „Baba”, vagy Öregasszony, míg a magasabbikat „Panna”-nak hívják vagy más néven Szűznek. Amikor a vár már elhagyott, lenyűgöző lehetőségeket nyújt az építészet és a fotózás szerelmeseinek. Hajózható földalatti alagutakról, pincékről is szólnak pletykák, de ezeket mindenkinek csak a saját kockázatára, érdemes felfedeznie.