A Velká Amerika egy elhagyott kőbánya, amely közép Csehországban található közel Mořina faluhoz, amely mindössze néhány kilométerre található Prágától. Ez a részben vízzel elárasztott hosszúkás árok, az ország legfotogénebb...

A Velká Amerika egy elhagyott kőbánya, amely közép Csehországban található közel Mořina faluhoz, amely mindössze néhány kilométerre található Prágától. Ez a részben vízzel elárasztott hosszúkás árok, az ország legfotogénebb természeti látványossága, amelyet mesterségesen alakítottak ki.

A helyiek a cseh Grand Canyonnak hívják. Az ország ezen régiójában a kőfejtés a XIX. század végén kezdődött, mivel nagy kereslet mutatkozott akkoriban a kőre. Az iparágakban főként mészkövet használtak. A bányászati tevékenység az Első Világháború után ismét megnövekedett és Mořina kőbányái mélyebbek és hosszabbak lettek, egészen addig, amíg a Velká Amerika 800 méter hosszú és 100 méter mély vájat lett.

A bányászati tevékenység 1963-ban megszűnt, majd ezt követően esővíz árasztotta el ezt a hosszú mélyedést, egy tavat képezve annak közepében.