Akár a középkori építészetet kedveli valaki, vagy akár a történelem szerelmese, a cseh várak mindenki számára különlegességet nyújtanak. A legjobb az egészben az, hogy a Cseh Köztársaságban rengeteg vár található...

Rengeteg dolog miatt érdemes meglátogatni a Cseh Köztársaságot, és nem kérdéses, hogy a kastélyai ennek a listának az elején találhatóak. Akár a középkori építészetet kedveli valaki, vagy akár a történelem szerelmese, a cseh várak mindenki számára különlegességet nyújtanak. A legjobb az egészben az, hogy a Cseh Köztársaságban rengeteg vár található, amely jelentősen megkönnyíti ezen lenyűgöző várak a meglátogatását.

 

Zvikov-kastély

Ahol az Otava folyó becsatlakozik a Moldva folyóba, ott található a Zvikov vár. Már az első században is állt itt egy erőd, azonban a XIII. században a királyi család felépíttetett egy állandó várat a helyszínen. A Zvikov-kastélynak hasáb alakú lakótornya van, valamint egy ezt körülvevő gyönyörű szabadtéri udvara. A falak sokaságát freskók díszítik, a legismertebbek közül néhány a békés és történelmi Szent Vencel-kápolnában található.

Krivoklat-kastély

Az egyik legrégebbi és legfontosabb vár a Cseh Köztársaságban Krivoklat-kastély. A XIII. században épült a Premysl-uralkodóknak, a nemesek és gazdag családok számára. Sok cseh király is élt a kastélyban, mely számos nevezetes építészeti jellemzőkkel is rendelkezik. Nem érdemes kihagyni a Királyi termet, vagy a Nagy Toronyt, ahonnan lenyűgöző a kilátás továbbá a könyvtárat, amely több, mint 52.000 különböző könyvnek ad otthont.

Hluboka-kastély

Ez a cseh vár a XIII. században épült, átesett számos jelentős felújításon az évek során. Ezt az eredetileg gótikus várat a Schwarzenberg család tulajdonosként reneszánsz stílusban kibővítette egy évszázaddal később. A XVIII. században, barokk megjelenést kapott, majd a XIX. században, a Hluboka kastélyt az angliai Windsor-kastély mintájára alakították át. A kastély jelenleg a nyilvánosság számára nyitva van, nagy kerttel büszkélkedhet, ahol az idelátogatók sétálhatnak, vagy piknikezhetnek a vártúra után.

Prágai-vár

A leglátogatottabb vára az országnak a Prágai-vár, amely Cseh Köztársaság fővárosában található. A kastély valóban hatalmas, és ezt a várkomplexumot tartják az egyik legnagyobb kastélykomplexumnak a bolygón. Prágai-várat a IX. században építtette Bořivoj-herceg. Azonban a külső megjelenése a várnak drasztikusan megváltozott az elmúlt 1200 évben, köszönhetően néhány gótikus felújításnak a XIV. században.