Európa kisvárosainak meglátogatása meghitt és egyben pihentető utazást kínál. A kontinens fővárosai kétségtelenül látványosnak számítanak, azonban néhány...

DÉL-CSEHORSZÁG ÉS PLZEŇ

DÉL-CSEHORSZÁG ÉS PLZEŇ  4*

Csehország, Pilsen
Indulások: 2022.10.22-tól
Időpontok: 2 db
Ellátás: reggeli
Besorolás: 4*
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: autóbusszal

A legszebb városok és a legjobb sörök nyomában Csoportos autóbuszos körutazás magyar idegenvezetéssel Budapest – Ceske Budejoviče – Český Krumlov – Holašovice – Plzeň – Melk – Budapest 1. nap: Budapest – Ceske Budejoviče – Český Krumlov

Elutazás Budapestről a kora reggeli órákban Ceske Budejovičébe. A város jelentős szerepet töltött be az elmúlt évszázadokban. Találtak a környéken ezüstöt, volt saját pénzverdéje, sóhivatala és nagy sikert aratott a Ceske Budejoviče és Linz között közlekedő lóvasút is, a grafitnak köszönhetően pedig 1790-ben megalapult a máig is működő Koh-i-Noor vállalat. A város központjában található a II. Ottokár tér, mely mintegy 133 x 133 méteres kiterjedésével Csehország egyik legnagyobb tere. Egykor itt haladt át a Bécset és Prágát összekötő kereskedelmi útvonal és hatalmas vásárokat tartottak a különböző termékekből, portékából. A tér jelképei a Sámson-szökőkút, a Szent Miklós-templom és a hozzá tartozó Fekete torony, mely a város szinte valamennyi pontjáról látható. Itt található még a három tornyú városháza is, melynek középső tornyában 16 harang, nyolcvan különféle harangjátéka hallható napszaknak, évszaknak és eseménynek megfelelően. A rövid panoráma városnézés után, látogatás a helyi sörgyárba Budvarba, vagy ismertebb nevén a Budweiser gyárba, ahol az artézi vízből és a zateci komlóból készült, enyhén kesernyés világhírű sört állítják elő, melyet a program során meg is kóstolhatnak a látogatók. Továbbutazás Český Krumlovba, a szállás elfoglalása. Vacsora egy helyi étteremben.

2. nap: Český Krumlov

Reggeli után városnézés Dél-Csehország mesébe illő, tündéri városában, ahol a gótikus és reneszánsz házak által közrefogott macskaköves utcák, karcsú tornyú templomok és a sebes folyású Moldva kanyarulatainak festői látképe fogadja a látogatókat. Az első látnivaló, a város fő látképe az UNESCO világörökségi várkastély. A Moldva felett magasodó Rosenbergek, majd Schwarzenbergek reneszánsz várkastélya és kertje számos látnivalót rejteget. A hatalmas kastélykomplexum 5 udvar köré épült és közel negyven épületből és egy 7 hektáros parkból áll. Az egy órás kastélytúra során láthatók a bámulatos reneszánsz termek, valamint a rokokó stílusú kék és rózsaszín színben pompázó kápolna és a falfestményekkel és freskókkal díszített Álarcosbál terem. A várudvaron barnamedvék, a Rosenbergek címerállatai nevelkednek. A kastélykertben gyönyörű barokk szökőkút, lovarda és kerti lak található. A következő állomás az Eggenberg sörfőzde. Ismerkedés a gyár évszázados történelmével, fejlődésével, a sörgyártás rejtelmeivel, és természetesen az Eggenberg sörrel is egy sörkostoló keretében. Ezután szabadprogram, majd este vacsora egy helyi étteremben.

3. nap: Český Krumlov – Holašovice – Plzeň

Reggeli után utazás Plzeňbe. Útközben látogatás a csendes, takaros kis Holašovice falujába. A község a XIX. századból eredeti állapotban fennmaradt parasztbarokk házainak köszönhetően 1998-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Továbbutazás Plzeňbe, Nyugat-Csehország központjába. Nevéhez a sörfőzés hagyománya társul, ám emellett számos műemlék épület és múzeum látható a városban. A XVI. században több tűzvész pusztított a belvárosban, melynek újjáépítése olasz építészek nevéhez fűződik. A gótikus főtérről indulva a főbb látnivalók megtekintése kívülről. A séta során látható a középkori Szent Bertalan-templom Csehország legmagasabb (105 m) templomtornyával, a reneszánsz stílusú városháza, melynek homlokzatát a sgraffito díszítés teszi egyedivé, a nagy zsinagóga, mely a budapesti Dohány utcai zsinagóga után a második legnagyobb zsinagóga Európában, valamint a régi zsinagóga. A városnézés után látogatás a méltán neves Pilsner Urquell sörgyárba. Az épület jelképe a neoreneszánsz kapu, és a világítótornyokra emlékeztető víztorony. 1842-ben kezdtek itt sört főzni, mely a kísérletező kedvű Jozef Gröll serfőző mester új módszerének, az alsóerjesztésnek köszönhetően tett szert később világhírnévre. A program során a sörkészítés módját, az óránként 120 000 üveg sört palackba záró modern palackozó üzemet, és a hűvös régi pincéket is felfedezik a látogatók. Természetesen nem maradhat el a sörkostólás sem. Rövid szabadidő, majd vacsora egy helyi étteremben. A szállás elfoglalása.

4. nap: Plzeň – Melk – Budapest

Reggeli után hazautazás Budapestre. Útközben látogatás Melkbe, az osztrák barokk legjelentősebb egyházi épületéhez. A Szent Benedek-rendi melki apátság az UNESCO Világörökség részeként a wachaui kultúrtáj egyik leglátványosabb nevezetessége. Már több mint 1000 éve Alsó-Ausztria szellemi és kulturális központja. A pompás épületegyüttes a Duna mentén, csodálatos természeti tájba ágyazva már messziről látható. Világhírű kolostori könyvtára, gazdag díszítésű temploma egyházi relikviákkal, bámulatos angolparkkal méltán bűvöli el a látogatókat. Az apátság megtekintése után rövid pihenőkkel továbbutazás Budapestre. Megérkezés az esti órákban. Fel- és leszállási lehetőség: Győr – Arrabona pihenő

Minimum létszám: 35 fő

169 500 Ft/fő-től +

Európa kisvárosainak meglátogatása meghitt és egyben pihentető utazást kínál. A kontinens fővárosai kétségtelenül látványosnak számítanak, azonban néhány kisebb város meglátogatása mindenképpen gazdagítani fogja az európai élményeket. Az alábbi 10-es lista a kedvenc kisvárosokról ad ízelítőt.

 

Delft, Hollandia

Ha belegondolunk abba, milyen csodálatos Amszterdam, akkor könnyen el lehet képzelni, hogy ennek egy miniatűr, kevesebb turista által látogatott verziója is hasonlóan szép lehet! Mindenképpen érdemes ellátogatni Delft városkába, hiszen ez a bájos város főként a csatornáiról és az északi reneszánsz építészetéről híres továbbá a szép katedrálisáról és a kedvelt kávézóiról is ismert. Delft a híres festőnek, Vermeernek a szülővárosaként ismert, valamint a város neves a kék, festett fazekasságáról, és a vízmenedzsmentjéről is – a hollandok úgy tartják, hogy a városnak kiváló csatorna rendszere van.

 

Schaffhausen, Svájc

Svájc tele van apró falvakkal és jó állapotban fennmaradt városokkal, amelyek a II. Világháború pusztítását is túlélték. Az egyik kedvelt helynek számít Schaffhausen. A városnak élénk a történelmi negyede: tele van gyalogosokkal, mint ahogy egykor lehetett a régi időkben. A városban érdemes csodálni a reneszánsz épületeket. Érdemes továbbá figyelmet szentelni a számos híres erkélyablaknak is (angol nyelvterületen Oriel- ablakok). A Rajna folyó mentén található városnak szép látképe tárul a látogatók elé a hegy tetején található várból, ahová a szőlőültetvényeken keresztül felsétálni. Mindemellett Európa legnagyobb vízesése, a Rheinfall-vízesés is csak egy 45 perces folyóparti sétára található, vagy vonattal is megtehető az út, hiszen csak egy-két megállóra van a vízesés.

 

Cáceres, Spanyolország

Kíváncsi arra, hogy az arany és a vagyon hová került, miután a spanyolok kifosztották az Új világrészt? Hatalmas összegeket fordítottak a kúriák, templomok, paloták építésére Cáceresben. Még a legelszántabb utazóknak is megbocsáthatatlan lenne, ha kihagyná ezt a félreeső várost, Cácerest. Ennek a távoli Extremaduraban található városnak egy történelmileg gazdag, ragyogó „Ciudad” emlékhelye, óvárosa van. Híres Camino de Santiago zarándokút (az úgynevezett Via de la Plata) Sevillából, a zarándokokat a város mintegy harminc tornyán túl, észak-Santiago felé vezeti. A római, iszlám, észak-gótikus és olasz reneszánsz stílusú építészet keveréke jellemzi a várost.

 

Český Krumlov, Cseh Köztársaság

Vélhetően Európa többi kisvárosa sem tud többet nyújtani annál, amit Český Krumlov nyújt az idelátogatóknak. Csehország tele van történelmi városokkal és történelmi hangulattal, így Český Krumlov egyike azoknak a településeknek, amit nem szabad kihagyni. Képzeljük el egy nyolcas alakú folyó kígyózását az óváros macskaköves utcái között, és egy várat, amely a folyópart felett a magasban található, ahonnan madártávlatból csodás a panoráma! A hangulatos kiskocsmák középkori stílusú ételekkel és néhány korsó pilseni sörrel - amely Bohemiát híressé tette - várja a látogatókat. Ha mindehhez egy kis élő zene párosul és még több sör, máris egy kiváló éjszaka kínálkozhat ebben a történelmi városban.

 

Bruges, Belgium

Bruges évszázadók óta turistacélpontnak számít, ezt a tényt nem lehet letagadni, de ez még nem teszi kevésbé lenyűgözővé. Bruges az aranykorszakában gyapjú kereskedelemből gazdagodott meg a XII-XV. század között. Most a város festői csatornáiban és kecses építészetében lehet gyönyörködni. Bruges egy élvezetes város, sétálhatunk a régi utcákon, fel lehet mászni a 366 lépcsőn a XIII. századi haranglábhoz, hajózni lehet a csatornákon illetve beülni és élvezni az utcára néző kávézók hangulatát. A legjobb az egészben, hogy Belgium kicsi, így Brugesba könnyen ellátogathat bárki rövid idő alatt vasúttal, akár Brüsszelből, vagy Antwerpenből, Genfből.