Európa kisvárosainak meglátogatása meghitt és egyben pihentető utazást kínál. A kontinens fővárosai kétségtelenül látványosnak számítanak, azonban néhány...

Európa kisvárosainak meglátogatása meghitt és egyben pihentető utazást kínál. A kontinens fővárosai kétségtelenül látványosnak számítanak, azonban néhány kisebb város meglátogatása mindenképpen gazdagítani fogja az európai élményeket. Az alábbi 10-es lista a kedvenc kisvárosokról ad ízelítőt.

 

Delft, Hollandia

Ha belegondolunk abba, milyen csodálatos Amszterdam, akkor könnyen el lehet képzelni, hogy ennek egy miniatűr, kevesebb turista által látogatott verziója is hasonlóan szép lehet! Mindenképpen érdemes ellátogatni Delft városkába, hiszen ez a bájos város főként a csatornáiról és az északi reneszánsz építészetéről híres továbbá a szép katedrálisáról és a kedvelt kávézóiról is ismert. Delft a híres festőnek, Vermeernek a szülővárosaként ismert, valamint a város neves a kék, festett fazekasságáról, és a vízmenedzsmentjéről is – a hollandok úgy tartják, hogy a városnak kiváló csatorna rendszere van.

 

Schaffhausen, Svájc

Svájc tele van apró falvakkal és jó állapotban fennmaradt városokkal, amelyek a II. Világháború pusztítását is túlélték. Az egyik kedvelt helynek számít Schaffhausen. A városnak élénk a történelmi negyede: tele van gyalogosokkal, mint ahogy egykor lehetett a régi időkben. A városban érdemes csodálni a reneszánsz épületeket. Érdemes továbbá figyelmet szentelni a számos híres erkélyablaknak is (angol nyelvterületen Oriel- ablakok). A Rajna folyó mentén található városnak szép látképe tárul a látogatók elé a hegy tetején található várból, ahová a szőlőültetvényeken keresztül felsétálni. Mindemellett Európa legnagyobb vízesése, a Rheinfall-vízesés is csak egy 45 perces folyóparti sétára található, vagy vonattal is megtehető az út, hiszen csak egy-két megállóra van a vízesés.

 

Cáceres, Spanyolország

Kíváncsi arra, hogy az arany és a vagyon hová került, miután a spanyolok kifosztották az Új világrészt? Hatalmas összegeket fordítottak a kúriák, templomok, paloták építésére Cáceresben. Még a legelszántabb utazóknak is megbocsáthatatlan lenne, ha kihagyná ezt a félreeső várost, Cácerest. Ennek a távoli Extremaduraban található városnak egy történelmileg gazdag, ragyogó „Ciudad” emlékhelye, óvárosa van. Híres Camino de Santiago zarándokút (az úgynevezett Via de la Plata) Sevillából, a zarándokokat a város mintegy harminc tornyán túl, észak-Santiago felé vezeti. A római, iszlám, észak-gótikus és olasz reneszánsz stílusú építészet keveréke jellemzi a várost.

 

Český Krumlov, Cseh Köztársaság

Vélhetően Európa többi kisvárosa sem tud többet nyújtani annál, amit Český Krumlov nyújt az idelátogatóknak. Csehország tele van történelmi városokkal és történelmi hangulattal, így Český Krumlov egyike azoknak a településeknek, amit nem szabad kihagyni. Képzeljük el egy nyolcas alakú folyó kígyózását az óváros macskaköves utcái között, és egy várat, amely a folyópart felett a magasban található, ahonnan madártávlatból csodás a panoráma! A hangulatos kiskocsmák középkori stílusú ételekkel és néhány korsó pilseni sörrel - amely Bohemiát híressé tette - várja a látogatókat. Ha mindehhez egy kis élő zene párosul és még több sör, máris egy kiváló éjszaka kínálkozhat ebben a történelmi városban.

 

Bruges, Belgium

Bruges évszázadók óta turistacélpontnak számít, ezt a tényt nem lehet letagadni, de ez még nem teszi kevésbé lenyűgözővé. Bruges az aranykorszakában gyapjú kereskedelemből gazdagodott meg a XII-XV. század között. Most a város festői csatornáiban és kecses építészetében lehet gyönyörködni. Bruges egy élvezetes város, sétálhatunk a régi utcákon, fel lehet mászni a 366 lépcsőn a XIII. századi haranglábhoz, hajózni lehet a csatornákon illetve beülni és élvezni az utcára néző kávézók hangulatát. A legjobb az egészben, hogy Belgium kicsi, így Brugesba könnyen ellátogathat bárki rövid idő alatt vasúttal, akár Brüsszelből, vagy Antwerpenből, Genfből.