London, a királyság és a hatalom arculatát idézi. Történelmi városrésze a Temze partján található és helyszíne volt sok jelentős események. Igaz, sok látnivaló akad a fővárosban is, számos...

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN  3*

Egyesült Királyság, Skócia, Edinburgh
Indulások: 2024.07.02-tól
Időpontok: 5 db
Ellátás: reggeli
Besorolás: 3*
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Körutazás magyar nyelvű idegenvezetéssel Edinburgh – Blair Atholl – Inverness – Loch Ness – Cawdor – Elgin – Glencoe-völgy – Stirling – Glasgow

Skócia, ez a viszonylag kis területű, csatákban és cselszövésekben gazdag történelmű Brit-szigeti országrész elképesztő vidékeket és mesébe illő helyszíneket tartogat. Rettenthetetlen kastélyai és várai között nincs két egyforma. A Loch Ness partján álló Urquhart vára a középkori Skócia legerősebb vára volt, ma már csak vadregényes rom, viszont az egyik legnépszerűbb. Már a kora XIII. századtól lakták, otthona volt többek között I. Eduárdnak is, azonban a XVII. század végén lerombolták, s nem is építették újjá. Érdemes felkaptatni a csigalépcső maradványokon az egyik romos toronyba, hátha sikerül Nessie-t, a tó híres szörnyét lencsevégre kapni. A tekintélyt parancsoló Edinburgh-i vár a Royal Mile utca felső végén magasodik egy sziklacsúcson, immár 9 évszázada. Számos történelmi konfliktus helyszínéül szolgálva a 1603-as egyesítéséig működött királyi várként. Itt található többek közt a város legidősebb fennmaradt épülete, a Szent Margit kápolna is, névadójának édesanyja nem volt más, mint Szent István királyunk lánya, Ágota. Maradva a „Királyi mérföld” utcán, de annak alsó végén a királynő hivatalos skóciai rezidenciája, a Holyroodhouse Palota emelkedik. A XV. századtól Skócia királyainak és királynőinek volt legfontosabb lakóhelye, de mai formáját II. Károlynak köszönheti. A királyi családon kívül állítólag egy szellem is lakja: az 1592-ben boszorkánysággal vádolt Bald Agnes (Kopasz Ágnes) szelleme bolyong itt holdvilágos éjszakákon. Skócia festőien zord tájai, a híres, szilaj skót felvidék ködbe vesző zöldje, a szélfútta kikötők, a végtelen mély tavak, a szellemjárta kastélyok és természetesen a skót whisky mindenkit levesz a lábáról, aki ide ellátogat. Életre szóló élményekkel gazdagszik, amit még unokáinknak is mesélni fog.

1. nap • Budapest - Edinburgh

Elutazás repülőgéppel, átszállással Skóciába a kora reggeli órákban. Az érkezést követően rövid buszos városnézés Edinburghban. Vacsora és szállás Edinburgh-ban vagy környékén.

2. nap • Edinburgh

Látogatás a skót királyság egyik legfontosabb erődítményében, az edinburghi várban, mely számtalan történelmi konfliktus részese volt. Itt láthatók a koronázási ékszerek, a koronázókő, Stuart Mária szobája, és a város legrégebb épülete, a Szent Margit-kápolna. Séta a híres „Királyi mérföld”-ön, a Royal mile-on, ami az UNESCO Kulturális Világörökség része és az óváros központja. Látogatás a II. Erzsébet királynő egykori jachtján, mely 1954 és 1997 között állt szolgálatban. Továbbutazás a világhírű Rosslyn-kápolnához, mely 15. századi megépítése óta a Sinclair család magánkápolnája. A Sinclair család Dan Brown írót, a Da Vinci Kód megírásakor hónapokig vendégül látta. Vacsora és szállás Edinburgh környékén.

3. nap • Edinburgh – Blair Atholl – Inverness

A reggelit követően elhagyva Edinburgh városát, utazás a Felföldre. Látogatás a Blair Atholl kastélyban, melynek több mint 30 gazdagon díszített szobájában eredeti bútorok, festmények találhatók, viktoriánus báltermét pedig 175 agancs díszíti. Továbbutazás Invernessbe, a szép fekvésű skót felföldi város felfedezése. Vacsora és szállás Invernessben vagy környékén.

4. nap • Inverness – Loch Ness – Cawdor – Elgin – Inverness

A reggelit követően utazás a 38,5 km hosszú Loch Ness-i tó vidékére. Hajókázás a tó szörnyéről elhíresült, legendák övezte tavon, látogatással a parton magasodó festői Urquhart várnál. Délután látogatás Cawdor-nál, Skócia egyik legromantikusabb kastélyánál, amely Shakespeare Macbethjében is szerepel, és az Elgin székesegyház romjainál. Vacsora és szállás Invernessben vagy környékén.

5. nap • Inverness – Glencoe-völgy – Glasgow

Reggeli után utazás Glasgowba, útközben érintve Skócia egyik legszebb részét, a festői Glencoe-völgyet, mely igazi ékszere ennek a kemény, néhol zord, mégis megkapóan szép országnak. Látogatás és whisky kóstoló egy helyi lepárlóban. Vacsora és szállás Glasgowban vagy Glasgow környékén.

6. nap • Stirling – Glasgow

Reggeli után látogatás Stirling várában, mely az egyik legnagyobb és egyben legfontosabb vár Skóciában. Az erődítmény a Várdomb tetején áll, amely egy stratégiailiag kiválóan védhető vulkanikus eredetű szikla. Itt koronázták meg többek között Stuart Máriát, a skótok királynőjét. Ezt követően városnézés Glasgow dinamikus városában látogatással a St. Mungo katedrálisban. Látogatás a kulturális értékekben gazdag, Európa egyik legszínesebb gyűjteményével rendelkező Kelvingrove Art Gallery and Museumban. Vacsora és szállás Glasgowban vagy környékén.

7. nap • Glasgow - Budapest

Reggeli, majd transzfer a repülőtérre és elutazás repülőgéppel, átszállással Budapestre.

Minimum létszám: 15 fő

749 500 Ft/fő-től +

London, a királyság és a hatalom arculatát idézi. Történelmi városrésze a Temze partján található és helyszíne volt sok jelentős események. Igaz, sok látnivaló akad a fővárosban is, számos érdekes hely található London közelében, amelyeket érdemes meglátogatni egy párnapos rövid utazás során. Az alábbi lista a legkedveltebb helyeket mutatja be:

 

 

Leedsi Kastély

Kent megyében, Anglia délkeleti csücskében található, a Leedsi Kastély, amely I. Henrik uralkodása alatt épült, és a vár a több mint 900 éves múltra visszatekintő történetében királyi rezidenciaként szolgált. Hat királynő személyes otthona volt, így a vár kiérdemelte a becenevét: The Ladies Castle. A várárok, amely a kastélyt körülveszi valójában egy tó, amelyet a Len folyó táplál, így a vízen való ladikozás igazán közkedvelt kikapcsolódás. A vár területén található egy bonyolult tiszafa labirintus, valamint egy gyep labirintus, amelyet gyermekeknek terveztek.

Cotswolds

Dél-közép Angliában található a Cotswold régió, amely a szép aranysárga színű mészkő falvairól és a gyönyörű kertjeiről híres. Nem meglepő tehát, hogy a festői Cotswolds régió közkedvelt a természet szerelmeseinek körében és egy igazán kiváló hely a lovagláshoz és a kerékpározáshoz. A terület otthont ad egy csodálatos őstermelő piacnak és sok bájos, régi épületnek.

Brighton

A város, a Sussex-tenger partján egy népszerű tengerparti üdülőhely volt már a XIX. század közepe óta. Londonhoz való közelsége miatt népszerű az egy napos utazásokra vágyó utazók között. A partközelben kecses, régi, viktoriánus házak sorakoznak, amelyek ma szálláshelyekként szolgálnak. A látogatók kisétálhatnak a híres Palota Mólóra vagy megcsodálhatják a hagyományos angol kerteket is. A város híres pezsgő, éjszakai életéről és otthona számos ismert művésznek és sportolónak.

Salisbury Katedrális

A Salisbury Katedrális korai angol gótikus stílusban épült, egy igazán lenyűgöző és szép épület, amely több mint 500.000 látogatót vonz évente. Ezt a gyönyörű templomot mintegy 38 évig építették, és a munkálatokat 1258-ban fejezték be. A Salisbury Katedrális a legmagasabb templomtoronnyal büszkélkedhet egész Nagy-Britanniában, és amely mindemellett a legnagyobb alapterülettel is rendelkező katedrális. A Magna Charta egy példányát a Salisbury Katedrális levéltárában lehet megtekinteni, már csak négy példányban maradt fenn ez a fontos dokumentum, és az egyik legjobb állapotú példányt a Salisbury Katedrálisban található.

Warwick Kastély

A Warwick Kastély - melyet 1068-ban építettek -, látogatói bepillantást kaphatnak arról, hogy milyen volt az élet a középkorban. A kastély jelenleg gyönyörű kerttel és szórakoztató műsorokkal várja a látogatókat, így ragadozó madár-show és a várbörtönben a népszerű látvány-show is megtekinthető. A Warwick Kastély lenyűgöző páncélgyűjteménnyel büszkélkedik. Azok az utazók, akik egy éjszakát a vár területén szeretnének eltölteni, bérelhetnek egy középkori sátrat, aminek a díja magában foglalja a belépést és a másnapi reggelit is.