Az angliai várak kezdetben azért épültek, hogy az ellenséget kívül tartsák, miközben védték az ott élők biztonságát és kényelmét, nem csoda tehát, ha ezek a várak már régóta megmozgatják az idelátogatók fantáziáját szerte a világból. A várak először...

Az angliai várak kezdetben azért épültek, hogy az ellenséget kívül tartsák, miközben védték az ott élők biztonságát és kényelmét, nem csoda tehát, ha ezek a várak már régóta megmozgatják az idelátogatók fantáziáját szerte a világból. A várak először a XI. században, a normann hódítás során jelentek meg Nagy-Britanniában, majd az építésük tovább folytatódott a XVIII. században, bár a későbbi várak inkább reprezentatív célból épültek, mint az erődítménynek. Ma már több száz vár található Angliában a helyreállítás különböző szakaszaiban vagy a hanyatlás állapotában. Sokan közülük kedvelt turisztikai célpontok, így látogatók a lehetőséget kapnak arra, hogy megtekinthessék, hogy milyen lehetett az élet egy igazi kastélyban összehasonlítva a mesekönyvekben található tornyokról és elmondhatatlan kincsekről szóló mesékkel...

 

 

Corfe-vár

A Corfe-vár romjai egy dombon találhatóak, közel a déli Dorset megyével azonos nevű furcsa faluhoz. A vár a XI - XII. században épült, építésének célja az volt, a leendő támadókat megfélemlítse a 20 méter magas a mészkő tornyával. A várat három évig védte az angol polgárháború idején Lady Bankes. Az utolsó támadás során, Lady Bankes forró parazsat zúdított a parlamentáris erőkre. Mint sok várkastélynak Angliában, ennek a kastélynak a belső vártoronyát is megsemmisítették vagy lebontották a fogvatartók, emiatt a királypárti erők nem tudták használni. A nyílhasítékok és a gyilkos lyukak még mindig láthatóak a kastély romjainál.

Alnwick-kastély

Northumberland hercegének vidéki kastélya az Alnwick-kastély, amely a második legnagyobb lakott kastély Angliában a Windsor-kastély után és a Királynő kedvenc hétvégi otthona. Ez a kastély a XI. században épült, és ez volt az otthona a Percy családnak az elmúlt 700 év során. Bár a jelenlegi herceg és a hercegnő még mindig a kastély egyik részében él, a kastély többi része az év hét hónapjában látogatható a nagyközönség számára. Az Alnwick-kastélyt sokszor újjáalakították, felújították és átalakították az elmúlt hét évszázad során. A kastély szobái kiváló hátteret nyújtanak az egyik legkiválóbb festmény gyűjteménynek Angliában, többek között Tiziano, Reynolds és Gainsborough alkotásainak. A vár számos filmben is szerepelt, így például a Harry Potter filmekből ismert Roxfort iskola külső felvételeinek helyszíne volt.

Framlingham-kastély

Anglia keleti részén található Suffolk-ban a Framlingham-kastély, amely klasszikus példája a "motte and bailey" típusú erődítményeknek, amelyek a XI. és XII. században terjedtek el. A bailey kifejezés a várat védő külső falra utal; a motte arra, hogy a várat hegyre, vagy földhalomra építették. Ma a palánk és a 13 torony vonzzák a látogatókat, akik a várfal tetején sétálhatnak. Framlingham fontos történelmi szerepet töltött be a Tudor időszak alatt, kezdetben a Howard család tulajdonában volt, majd VIII. Henrik foglalta el az ingatlant, ezt követően I. Mária királynő majd I. Erzsébet kapta vissza, majd halála után a vár ismét a Howardok tulajdonába került. A várat ezt követően, 1636-ban a Pembroke College-nek adományozták és a belső épületeket lebontották, hogy egy szociális otthont építsenek. Az idelátogatók felfedezhetik a vár történetét a Erődítménytől a szociális otthonig kiállítás keretein belül.

Leeds-kastély

Nagy, érintetlen, és egy széles vizesárok veszi körül Leeds várát, amely pont úgy néz ki, ahogy az emberek egy angol várkastélyt elképzelnek. A vár Kent megyében található Anglia délkeleti sarkában, a kastély I. Henrik uralkodása alatt épült és a királyi család tagjainak tartózkodási helyéül szolgált a vár több, mint 900 éves történelme során. Hat Királynőnek volt Leeds az otthona, így kiérdemelten viseli a The Ladies Castle azaz a Hölgyek-kastélya becenevet. A kastély utolsó tulajdonosa is egy nő volt, Olive Wilson Filmer (későbbi Lady Baillie), aki az 1900-as években örökölte a birtokot és létrehozott egy alapot, amely segítségével a vár turisztikai látványosságként működik 1974-ben bekövetkezett halála óta. A pazar palotán kívül, a várat övező hatalmas, buja 500 hektáros birtokon több látnivaló található, mint amelyet egyetlen látogatással fel lehet fedezni. Az árok, amely körülveszi a kastélyt valójában egy tó, amelyet a Len folyó táplál. A ladikozás a vízen az idelátogatók egyik kedvenc időtöltése. A vár területe egy bonyolult tiszafa labirintussal büszkélkedhet valamint egy gyermekek részére tervezett gyep labirintussal is rendelkezik.

Arundel-kastély

Norfolk Hercegének székhelye az Arundel-kastély, West Sussex-ben található Anglia déli részén. Az egyik legjobb, folyamatosan lakott vár Angliában, Arundel-kastély nagyon szépen megőrzött belső kivitelezéssel rendelkező vár, amely tele van ritka festményekkel, kárpitokkal és bútorokkal. A vár egy a földvár, amely egy 30 méter magas földhalom tetején épült, és egy ma már száraz árok veszi körül. Arundel-kastély volt a lakóhelye a Norfolk hercegének és elődeiknek, több mint 850 évig. A vár szinte teljesen elpusztult az angol polgárháború idején a XVII. században, majd a szerkezetét sokszor megerősítették, felújították az évszázadok során, és a XIX. században a 15. Norfolki Herceg fejezte be a hosszan tartó helyreállítási munkálatokat. Ma, a birtok XIV. századi kápolnája, a gyönyörű kertjei és a kastély sok lélegzetelállító szobája nyilvános, és látogatható a nagyközönség számára.