Dongyang egy kínai város Zhejiang tartományának központjában, mintegy 200 kilométerre délre Hangzhoutól, attól a várostól, mely az egész világon híres elegáns fafaragásairól. Ez az ősi művészet egészen a több mint 1300 ével ezelőtt élt Tang-dinasztia idejéig nyúlik vissza...

Dongyang egy kínai város Zhejiang tartományának központjában, mintegy 200 kilométerre délre Hangzhoutól, attól a várostól, mely az egész világon híres elegáns fafaragásairól.

Ez az ősi művészet egészen a több mint 1300 ével ezelőtt élt Tang-dinasztia idejéig nyúlik vissza. A Song-dinasztia idején vált művészetté, majd csúcspontját a Ming és a Qing dinasztiák idejében érte el. Dongyang fafaragásai többrétegűek, domborműként, gazdag részletességgel bemutatva a harmadik dimenziót. A faragványok gyakran történelmi eseményeket, a kínai irodalom klasszikus verseit, vagy a helyi szokásokat mesélik el.

Ezen csodálatos remekművek példái megtalálhatóak szerte a császári palotákban, Pekingben, Suzhou városában, Hangzhou városában és Anhui tartományban. A Qing-dinasztia idejében, Qianlong császár uralkodása idején, azaz az 1700-as években, több száz kézműves érkezett a fővárosba, Pekingbe, hogy lámpákat faragjanak, és feldíszítsék a palotákat. Ezen faragott tárgyakat a mai napig a Császári Palota őrzi Pekingben.

A modern építészet azonban szinte gyökerestül kitépte ezen évszázados hagyományokat. Sok tehetséges fafaragó feladta a karrierjét, és kézművesként ajándéktárgyakat és dekorációs tárgyakat készít. Dongyangban a fafaragás tradíciója még ma is él, de azt már csak a házak díszítésére használják, olyan bútorokkal, amelyek például vágtató lovakat, darumadarakat, lótuszvirágokat és emberi alakokat ábrázolnak.