A kivételes szépségű Jiuzhaigou-völgy a hófödte Minshan-hegység lábánál található Kína észak-Szecsuán tartományában. A Jiuzhaigou Természetvédelmi Terület...

A kivételes szépségű Jiuzhaigou-völgy a hófödte Minshan-hegység lábánál található Kína észak-Szecsuán tartományában. A Jiuzhaigou Természetvédelmi Terület és Nemzeti Park a látványos, egyenetlen alpesi hegyekről, tűlevelű fenyvesekről, kék, zöld és türkiz színű tavakról, vízesésekről, mészkő teraszokról és barlangokról valamint egyéb csodás látnivalóiról híres. A Jiuzhaigou igazi varázsát az alpesi tavak és vízesések adják. Jelenleg több mint száz tó található ebben a völgyben, amelyek olyan tiszta vizűek, hogy gyakran még nagy mélységekbe is lelátni a tó közepén. A tavak színe a mélységtől, üledéktől, és a környezettől függően változhat, valamint az évszakok és a napszakok is befolyásolják. A helyi tibeti emberek „Haizi" hívják őket, amely magyar jelentése a „tenger fia”.

A Jiuzhaigou tavak közül a leghíresebb az Öt Virág-tó, amelyet más néven Wuhua-tónak is hívnak. Ez egy sekély, sokszínű tó, amelynek alját régi kidőlt fatörzsek borítják.

A Panda-tó nevét onnan kapta, hogy egykor Óriás Pandák jöttek inni a tóhoz, habár sok éve már nem láthatóak. A tó a több áramlású, több szintes Panda-vízesésbe ömlik, majd a víztömeg három lépcsőben, 78 méter magasról zuhan a szakadékba.

A Tükör-tó egy csendes tó, amelyben a környezet csodás visszatükröződése látható, amikor a víz nyugodt.

Pearl Shoal egy széles, enyhén lejtős területen található, ahol aktív mésztufa lerakódás borítja a sekély folyóvizet. A folyam a híres Gyöngy-vízesésként ömlik a szakadékba.

Az Öt Színű-tó egyike Jiuzhaigou legkisebb tavainak. A szerény méretei és mélysége ellenére színpompás víz alatti táj jellemzi, mindemellett az egyik legfényesebb és legtisztább vize van a térségben.

Nuorilang-vízesés állítólag a legszélesebb felvidéki vízesés Kínában, és a legszélesebb mésztufa tetejű vízesés a világon. Az vízesés 320 méter széles.

Reed-tó nádas ingovánnyal szegélyezett, világos türkiz színű patak, amely cikkcakkban kanyarog. A tavat „Jade szalagjának” is hívják. A nádas és a víz kontrasztja különösen feltűnő ősszel, amikor a nádas aranysárga színekben pompázik.