Az úszó piacok nagy vonzerejei a délkelet-ázsiai országoknak, úgymint Thaiföldnek, Indonéziának és Vietnamnak. Az úszó piacok még abból az időből származnak...

Az úszó piacok nagy vonzerejei a délkelet-ázsiai országoknak, úgymint Thaiföldnek, Indonéziának és Vietnamnak. Az úszó-piacok még abból az időből származnak, amikor a vízi közlekedés fontos szerepet játszott a mindennapi életben. Ezek az országok szigeteken vagy széles folyóvölgyek mentén lévő nedves alföldi területeken találhatóak. Ebben a trópusi éghajlatú térségben a régiót sűrű dzsungel borította az emberi fejlődést megelőzően.

Az első megalapított települések a folyók szomszédságában voltak, és az ott élő emberek fő utazási eszközként csónakokat használtak ahelyett, hogy utat csináljanak maguknak a sűrű dzsungelben. Bár a régió mára fejlődött, és van városokat összekötő úthálózat, a csónakokat még mindig használják a közlekedéshez és a kereskedelemre a helyi közösségek a vízi utak mentén.

Különösen a mezőgazdasági termelők között kedvelt, akiknek a mezőgazdasági területei a folyóparton találhatók. A farmerek hajókon hozzák termékeiket a piacokra és közvetlenül a hajókról eladják őket a helyi kereskedőknek, így nincs szükségük üzletekre a dokkokban. Így a farmerek gyorsan el tudják adni a termékeiket, és visszatérni otthonaikba. A helyi kereskedők megveszik a termékeket és eladják őket a szomszédos városokban lévő üzleteknek és a nagyvárosokból érkező nagykereskedőknek.

Az úszó-piacoknak nagy a turisztikai vonzereje. A leghíresebb úszó piac és egyben egy turista paradicsom Damnoen Saduakban található, mintegy 100 km-re délnyugatra Bangkoktól. Az úszó piac nagyon zsúfolt, több száz eladó és a vevő kis csónakja ringatózik a vízen, ahol mezőgazdasági termékek és helyi ételeket adásvétele zajlik.

A piac a kora reggeli órákban nyílik, és egy órával dél előtt zár be. Amphawa úszó-piac Amphawa kerületben található, mintegy 72 km-re Bangkoktól, és nem olyan nagy, mint Damnoen Saduak úszó piac, de autentikusabb, a látogatói szinte kizárólag Thaiok. Ez egy esti úszó piac, de néhány stand már nyitva van délben is.

Egyéb úszó piacok is vannak Bangkok körül, úgy mint a Wat Sai úszó piac, amely mindössze 10 km-re található tőle, vagy a Bang Phli úszó piac, amelyet 150 évvel ezelőtt jött létre, illetve sok más mellett a Taling Chan úszó piac is látogatható.

Vietnám legnagyobb úszó-piaca a Mekong-deltában található Phung Hiep úszó-piac, ahol több száz csónakból történik az adásvétel. A Cai Be úszó piac egy másik jól ismert piac délnyugat Vietnámban. Egy viszonylag ismeretlen úszó piac található a gyönyörű Dal-tónál, Srinagarban, Indiában. Ez szigorúan zöldségpiac, minden terméket a tó mentén található mezőgazdasági területeken termesztenek. A piac a kora reggeli órákban nyílik.