Az Ausztráliai Észak-Queensland hatalmas szavannájában, Cairns városától 300km-re délnyugatra található az Undara Vulkanikus Nemzeti Park, amely a Föld egyik leghosszabb...

Az Ausztráliai Észak-Queensland hatalmas szavannájában, Cairns városától 300km-re délnyugatra található az Undara Vulkanikus Nemzeti Park, amely a Föld egyik leghosszabb és legnagyobb lávacsöveivel büszkélkedhet.

A képződményeket egy hatalmas kitörés alakította ki még 190000 évvel ezelőtt, melynek során a láva több, mint 90km-re északra, illetve 160km-re északnyugatra áramlott a kitörés helyétől. Mindezek során 23 milliárd köbméter láva hagyhatta el a vulkánt a becslések szerint, ami így az Atherton-fennsíkot is elérte. A láva áramlása során annak külső rétege lehűlt, homokszerűvé vált, így az alatta lévő forróbb rétegből a láva ennek felszínére törve üreges csöveket hagyott maga után. Néhány cső teteje összeomlott ezzel lehetővé téve a növényzet megtelepedését a nedves belső terekben és védelmet nyújtva a vadon élő állatok számára.

Ezeknek a csöveknek magas a szén-dioxid szintjük akár 6%-os is lehet, vagy akár normál értékek 200-szorosa, ami körülbelül 8%-nak feleltethető meg. Ez egy olyan élőhelyet hozott létre, ahol csak speciálisan adaptált fajok élhetnek túl. A Bayliss-barlangban 52 ilyen speciális állatfajról beszélhetünk, melyek között megtalálhatóak a legváltozatosabb ízeltlábú fajok, akik állandó lakói az észak-queenslandi barlangoknak.