Az óceánokkal, tengerekkel körülvett Ausztrália több, mint 8000 szigetből áll a tengeri határain belül. Ezek között a szigetek között találhatóak olyan nagy méretű területek is, mint Tasmánia...

Az óceánokkal, tengerekkel körülvett Ausztrália több, mint 8000 szigetből áll a tengeri határain belül. Ezek között a szigetek között találhatóak olyan nagy méretű területek is, mint Tasmánia (Írországhoz hasonló), de olyan kicsi sziklás szigetecskék is, melyek a magas dagályban eltűnnek a vízben. A világ túlsó végén található számos sziget népszerű üdülőhely, amely vonzza a látogatókat a világ minden tájáról. Ausztrália szigetei a különböző geológiai jellemzőiknek, növény- és állatvilágának köszönhetően tele vannak meglepetésekkel is.

 

Bruny-sziget

Tasmania délkeleti partján található Bruny-sziget, amely népszerű egy napos kirándulás lehet azok számára, akik Ausztrália legnagyobb szigetét, Tasmániát látogatják meg. A keskeny átjáró, amely Észak-Brunyt összeköti Dél-Bruny-val, a sziget kiemelkedő természeti látványosságának számít. A „Nyak" nevű vékony földszoros mentén található a Truganini-lépcsősor, amely egy meredek falépcsősor, ami a sziget őslakosainak emlékhelyére vezet (Truganini kilátó). A 279 lépcső megmászása után gyönyörködtető látványt tárul az idelátogatók elé. Magas dolerit-sziklák és a sziklaalakzatok színesítik a Tasman-tengerre néző strandokat, míg a sziget védett csatorna felöli-oldala számos lehetőséget kínál a csónakázásra és a halászatra.

Mágneses-sziget (Magnetic Island)

Északkelet Queenslandben található, Townsville város tengerpartjától nem messze fekszik a Mágneses-sziget, amely Ausztrália egyedülálló vadvilágának ad otthont. A nemzeti park a sziget több mint felét magába foglalja, amely menedéket nyújt az itt élő állatoknak, a törpe kenguruktól a vadon élő koalákig. A korallzátonyok a Maggie-nek becézett szigeten népszerű helyet nyújtanak a merüléshez. Ez a sziget, melynek neve Cook kapitánytól ered -a hajó iránytűjének mágneses hatása miatt-, jól ismert a halászatról is. Több mint 20 tengerparti strandja miatt sokan érkeznek olyanok a szigetre, akik egyszerűen egy kis pihenésre és a napozásra vágynak. A helyi népesség főként Townsvillebe ingázik naponta az idegenforgalom miatt, és igazán elégedett lehet, amikor hazaér erre a lenyűgöző szigetre!

Karácsony-sziget (Christmas Island)

Ausztrália szigeteinek túlnyomó többségénél távolabb található a Karácsony-szigetek, amely a Java-sziget és a Szumatra közelében található, amelyek szintén Ausztráliához tartoznak. 1615-ben karácsony napján nevezték el, a sziget nagyrészt lakatlan volt az 1800-as évek végéig. A szigeten ma kulturálisan sokszínű lakosság él, lakosai közt malájok, kínaiak, indiánok és az ausztrálok is vannak. A sziget állat és növényvilágának sokféleségéről is ismert. A növények és állatok közül sok a szigeten őshonos élőlény él, és a Karácsony-sziget több mint 60 százaléka védett nemzeti park.  Az éves vörös rákok tömeges vonulását a tengerhez a természet egyik legnagyobb csodájaként tartják számon, minden évben novemberben lehet megtekinteni.

Fülöp-szigetek (Philip Island)

A Fülöp–szigetek Melbourne város közelében található, évente több mint hárommillió utazót vonz. A fő vonzerejeként tartják számon, hogy a pingvineket természetes élőhelyükön van lehetőség megtekinteni. Esténként látogatók gyűlnek össze az amfiteátrumban a Summerland-tengerpart felett, hogy megtekintsék a pingvineket a fészkelő helyükön. A Fülöp-sziget jól ismert számos fajáról: például a törpe kenguruktól, a vombatoktól, a kenguruktól és a koaláktól a medvefókák nagy kolóniájáig többfajta állat megtalálható. Kiváló szörfözési lehetőségeket kínálkozik a szigeten a hullámlovagláshoz, továbbá népszerű tevékenységek közé tartozik még a túrázás, kerékpározás, a halászat és vitorlázás is.

Patkányok-szigete (Rottnest Island)

A Nyugat-Ausztráliai tengerpart közelében található több száz sziget közül a leghíresebb, a Rottnest-sziget, amely leginkább 10 000 lakosú népességéről ismert. A Perth város közelében fekvő sziget a XVII. századi holland felfedezőktől kapta a nevét, akik összekeverték az aranyos és barátságok erszényeseket a patkányokkal. (Rotte nest=’rat's nest"). Kizárólag kormányzati járművek engedélyezettek a szigeten, így a legtöbb látogató számára a kerékpározás ajánlott. Egy kerékpáros túra a teljes szigeten körülbelül három órát vesz igénybe. Önkéntesek kínálnak ingyenes gyalogtúrákat is az idelátogatóknak. A Rottnest-sziget számos rengeteg napsütötte stranddal rendelkezik, amely kiváló az úszás, a merülés, a búvárkodás szerelmeseinek és kiváló úti cél a halászatra is.