A Csendes- és az Indiai-óceán között fekvő Ausztrália a világ legnagyobb szigete és egyben legkisebb kontinense is. Van elég hely beköltözni a Déli Földre, annyi látnivaló vár minket, hogy felfedezzük és élvezzük, s egy nagyszerű indítékkal hív minket egy kalandos gyaloglásra...

A Csendes- és az Indiai-óceán között fekvő Ausztrália a világ legnagyobb szigete és egyben legkisebb kontinense is. Van elég hely beköltözni a Déli Földre, annyi látnivaló vár minket, hogy felfedezzük és élvezzük, s egy nagyszerű indítékkal hív minket egy kalandos gyaloglásra. Ha meg szeretnénk ismerkedni a helyi őslakosok hagyományos életmódjával, pihenni egy napsütötte tengerparton vagy elmenni szórakozni egy este a városközpontba, Ausztrália mindig szolgál valami különlegessel minden egyes látogatónak. Íme, egy áttekintés, mit érdemes megnézni Ausztráliában:

 

 

Adelaide
Dél-Ausztrália fővárosa, Adelaide a kontinens ötödik legnagyobb városa a mintegy 1,2 millió fős lakosságával. A dél-ausztrálok több mint háromnegyede él Adelaide agglomerációjában. A város egy síkságon terül el az Adelaide-dombság és a St. Vincent-öböl között, körülölelve Ausztrália híres borvidékeinek sokaságával. A történelmileg templomok városaként ismert vidéket, a belvárosban található épületek nagy részét megőrizték a gyarmati időszakból.

Darwin

Az Északi terület partvidékén elhelyezkedő Darwin nagyon sokáig az ország nagyvárosainak legnemzetközibbje volt. Az indiai-óceáni országok közeli szomszédsága miatt a város ifjúkorában szállítási központ volt. A második világháború idején letarolt Darwin ma egy rugalmas város, legyőzhetetlen spiritusszal. A hetvenötezres nagyváros mára már népszerű üdülési célponttá vált.

Hobart

Hobart az ausztrál szigetállam, Tasmánia fővárosa, illetve Ausztrália második legrégibb városa Sydney után. A körülbelül 250,000 főt számláló népességű város kicsi, főleg, ha összehasonlítjuk a kontinens nagyobb városaival, akkor láthatjuk igazán, hogy az állam maga sem túl terjedelmes. Hobartban csodálatos példákat találhatunk a grúz és viktoriánus építészetre, akár a Salamanca tér, melyen még az 1830-as évekre jellemző bálnavadászat raktárai, üzletei találhatók.A várost az óceáni éghajlat mérsékelt hőmérsékletei jellemzik, négy különböző évszakkal.

Brisbane

Brisbane Queensland állam fővárosa. E kétmilliós város Ausztrália harmadik legnagyobb városa Sydney és Melbourne után. Brisbane egész évben meleg időjárása, látványos tájai és a barátságos helyiek nagyon sok látogatót vonzanak mind az országból, mind pedig külföldről, Brisbane-t Ausztrália leggyorsabban növekvő városává téve ezáltal.

Perth

Az Ausztrália nyugati partvidékén fekvő Perth az ország negyedik legnagyobb városa, valamint Nyugat-Ausztrália fővárosa. A más ausztrál városoktól elszigetelten fejlődő város egy saját, egyedülálló karaktert alakított ki. Bár a környék évezredekig lakatlan volt, nagyon fiatalos hangulatban él e kétmillió főt számláló város, a szórakozáskedvelő attitűd hatalmasodott el rajta.

Melbourne

Victoria állam fővárosa, Melbourne Ausztrália második legnépesebb városa. Az Ausztrália délnyugati csücskén, a Port Phillip-öböl partján fekvő várost a nemzet kulturális központjaként és egy fontos kikötőjeként tarják számon. A jó tervezésű várost vásárlási lehetőségeiről, pompás éttermeiről és sportközpontjairól ismerik a legjobban. Melbourne az ideális célpont azon utazók számára, akik értékelik a jó életet.

Cairns

Trópusi éghajlatának, nyugodt légkörének és a Nagy-korallzátonyhoz való közelségének köszönhetően Cairns Ausztrália egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Az Ausztrália északkeleti sarkán fekvő város vidéki, de annál elegánsabb, s mintegy 150,000 fős lakosságot számlál. Alig van olyan tengerparti célállomás, mely sokszínűbb vadvilágot és több lehetőséget kínálna a turistáknak, mint Cairns.

Alice Springs

Alice Spring Ausztrália szívében, 1500 km-re a legközelebbi jelentősebb várostól, magába foglalja a vidék tátongó szurdokait, határtalan sivatagi tájait, távoli bennszülött közösségeket, valamint magával ragadó történelemmel rendelkezik. Alice Springs ad helyet az Ausztrália közepén lévő isten háta mögötti helyeknek, utazási központjaa vidék olyan látványosságainak és kirándulásainak, mint az Ayers Rock vagy más néven Uluru, a Kata Tjuta és Kings Canyon. A 80-as évek elején kezdődő turisztikai virágzás óta a népesség 28,000 főre nőtt.

A Nagy-korallzátony

A víz alatti felfedezők és búvárok számára az egyik legkedveltebb célpont a Nagy-korallzátony, a világ legnagyobb zátonyrendszere. A Korall-tengerben Queensland állam partja mentén elterülő Nagy-korallzátony több mint 2900 korallzátonyt illetve szigetek és homokzátonyok százait foglalja magába. Az atollt évmilliókon keresztül formálták élő szervezetek milliói, s így a világ egyik legváltozatosabb ökoszisztémájaalakulhatott itt ki, valamint Ausztrália egyik legszebb helyévé vált.

Sydney

Sydney, Új-Dél-Wales fővárosa, Ausztrália délkeleti partján fekszik. E hosszú történelemmel rendelkező modern várost festői kikötői határozzák meg. A vidék első lakói évezredeken keresztül a kikötők partjain éltek. A kikötőbe érkeztek az 1780-as évek elítéltjei is. Ma pedig kompok viszik az idelátogatókat kirándulásra a híres Sydney Harbor Bridge alatt, illetve elhajóznak a sydneyi Operaház mellett is.