Franciaország bővelkedik a gyönyörű tavakban. Vannak apró, meghitt környezetben fekvő és egészen nagy tavak is, melyek szinte könyörögnek, hogy szörfözzünk vagy vitorlázzunk rajtuk. Hegyek vagy dombok...

Akár az anyatermészet, akár ember alkotta, mesterséges tavakról beszélhetünk, Franciaország bővelkedik a gyönyörű tavakban. Vannak apró, meghitt környezetben fekvő és egészen nagy tavak is, melyek szinte könyörögnek, hogy szörfözzünk vagy vitorlázzunk rajtuk. Hegyek vagy dombok veszik körbe őket, de ami mindegyikben közös: pár, a tónál eltöltött nap után szinte teljesen feltöltődve kapcsolódhatunk be ismét a nyüzsgő körforgásba.

 

Lac du Salagou

Languedoc dél-franciaországi régiójában található a Lac du Salagou, mely egy mesterséges víztározó, amit az 1960-as években építettek a Salagou folyóra. A tó kék vize remekül passzol a tavat körülvevő narancssárgás talajhoz. Autóval is körbejárhatjuk, de ha szánunk rá egy kis időt, érdemes kerékpárra pattanni és ily módon megcsodálni a tó szépségét.

Gaube-tó

A Gaube-tó olyan szép, hogy kétszer is elnevezték. A Gaube is tavat jelent a Gascon-i dialektusban. A legtöbb embert a Pireneusok páratlan panorámája vonzza, különösen a Vignemale-hoz érkezőket, mely a francia Pireneusok legmagasabb hegycsúcsa. A kis alpesi tóhoz körülbelül egyórás túrával juthatunk fel, vagy feljuthatunk a Spanyol-híd mellől induló felvonó segítségével.

Lac de Capitellu

A Korzikán található kis alpesi tavat a Restonica-völgy sziklás hegyei ölelik körül. Korzika legmélyebb tavának kristálytiszta, mélykék vize van. A Lac de Capitellu megtekintését általában összekötik a turisták a Lac de Melo meglátogatásával, hiszen az előbbi mindössze egyórás túrát jelent felfelé. Ez az út azonban sokkal nagyobb kihívást jelent, mint feljutni a Lac de Melo-hoz, ezt bizonyítja az is, hogy csak körülbelül 1200 ember teszi meg ezt az utat a nyár folyamán.

Lac du Mont-Cenis

A Lac du Mont-Cenis a Mont Cenis hegy árnyékában található alpesi tó. Habár Franciaországban fekszik, rendkívül közel van az olasz határhoz. A mesterséges tavat egy vízerőmű építésekor hozták létre, megalkotva ezzel Franciaország egyik legnagyobb víztározóját. A tó növényvilága is különleges, egyes fajok csak itt találhatóak meg.

Lac d’Aiguebelette

A Lac d’Aiguebelette-t „smaragd gyöngyszem”-ként írják le, ami illik a nevéhez, hiszen annak fordítása pedig „gyönyörű kis vizek”-et jelent. A kékeszöld tó látszólag végtelenül nyugodt, de ez ne tévesszen meg senkit, vizén vitorlásversenyeket tartottak. A tó egyike Franciaország legnagyobb természetes tavainak, magáénak tudhat két kis szigetet és számos meleg vizű forrást is. Mint sok hasonló társához, ehhez a tóhoz is legenda kapcsolódik. A legenda szerint egy napon Jézus Krisztus önmagát koldusnak álcázva segítséget kért, azonban csak egy nő volt hajlandó segíteni neki. Másnap ezért elárasztotta a falut a tó vizével, csak az asszony és lánya házát hagyta sértetlenül.