Franciaország síterepei igazán színesek, hiszen az idelátogatók válogathatnak a családi kedvencek közül (Morzine és a Megève), és a kultikus települések közül (Grave és Chamonix) valamint...

Franciaország síterepei igazán színesek, hiszen az idelátogatók válogathatnak a családi kedvencek közül (Morzine és a Megève), és a kultikus települések közül (Grave és Chamonix) valamint választhatnak az ország rejtett kincseinek számító helyszínektől (La Clusaz és St Lary), egészen a nagy magasságban található hóbiztos síparadicsomokig (Val Thorens és Val d'Isere) mindenféle helyszín közül.

 

 

Méribel

Eredetileg a brit télisport rajongó, Peter Lindsey alapította az 1930-as években, Méribel még mindig a britek kedvenc helye, legalább annyira az élénksége miatt, mint az angolcentrikus társadalmi élete, valamint azon tény miatt, hogy ez a kivételesen erre a célra épített üdülőhely a hagyományos faház típusú építészeti sajátosságait megtartotta. A három völgy szívében található Méribel, egy síparadicsom a középhaladók síelők számára és kiváló kiindulópontot nyújt a többi völgy felfedezéséhez. És a trükk az, hogy Méribelbe való jutáshoz, csak „követni kell a Napot” a völgy körül, viszont érdemes odafigyelni jeges felületekre és a latyakra. A délután közepétől kezdve, a hangerő megemelkedik, és elkezdődnek a partik. A Folie Douce és Rond Point bárok a város felett a keleti lejtőkön találhatók és a legelevenebb pálya széli helyszínnek számítanak, míg a The Pub és Jack’s a két legismertebb hely, lent a faluban. Dick Tea Bar pedig már Méribel legendájának számít.

La Clusaz

La Clusaz egy képeslapszerű csinos, felső-Savoya-i falu, a csodálatos Aravis-hegység szívében, Genftől alig egy órányi autóútra. A síterületet egy ingyenes buszjárat kapcsolja össze a szintén elbűvölő Grand Bornand településsel. La Clusaz összesen több, mint 200 km változatos terepet kínál, főként középhaladók számára, de egy kis területen igazán gyakorlott síelők számára is van lehetőség kikapcsolódni. A legmagasabb Balme szektornak kiváló piros pályái vannak, és néhány meredek fekete pályája is. Itt a legjobbak általában a hóviszonyok is. A Balme-hegy mágnesként vonzza a nyílt hegyoldalak szerelmeseit. A siklások, a síelés utáni kikapcsolódás pihentető lehet, ezt néhány élénkebb bár biztosítja, ilyen a Pressoir, Salto és a Club 18.

St. Lary Soulan

Ha szeretne egy olcsóbb, családbarát szállást, az Alpokban, a francia Pireneusokban található St. Lary Soulan tökéletes lesz! A St. Lary Soulan az egyik legnagyobb síparadicsom a régióban, amely egy vonzó faluhoz van csatolva, amely híres termálfürdőjéről. A síelésre három régióban van lehetőség: 1700 méter magasságban a családok és kezdők számára kínál lehetőségeket. Hosszabb és keményebb pályák találhatóak 1900 méteren, így Mirabelle is, amelyik 3.6 km hosszú, és az egyik leghosszabb sípálya a Pireneusokban. A legmagasabb síterület 2400 méteren van, ahol a szabadsiklás kedvelői buckasí-és szlalom pályák között választhatnak, Sípark és half-pipe lehetőségek is rendelkezésre állnak. A síelés utáni kikapcsolódáshoz érdemes meglátogatni a bárokat a felvonó környéki bázisnál.

La Grave

La Grave nem egy közönséges sípálya. Tény, hogy ez egyáltalán nem egy síüdülő, ez egy komoly hegyi állomás, amely éppen hogy lehetővé teszi a havas sportokat. Nincsenek lavina elleni védelmi rendszerek, nincsenek a lejtőkön jelzések és nincsenek határkötelek sem. Valójában, Glacier de la Girose csúcsszektoron néhány utat kivéve, itt nincsenek sípályák. Az egész terület off-piste, kezeletlen, szűzhavas terület, amely csak haladó síelőknek és snowboardosoknak ajánlott. Két klasszikus siklási útvonal van: a Vallons de la Meije és a Vallons de Chancel. Bár feljutni mindkét magaslatra egyszerű, akár egy kétlépcsős felvonóval is el lehet jutni La Grave-ből vagy át lehet kelni Les Deux Alpes síközponton, azonban ha egyszer bárki elkezdi itt a leereszkedést a hegyről, tisztában kell lennie, hogy súlyos következményei is lehetnek, hiszen ez a terep már számos emberéletet követelt. Egy vagy kér sör elfogyasztása a Hotel Castillan bárjában igazán kiváló választás lehet síelés után. Később, vacsoránál vagy az után is, a kikapcsolódni vágyóknak és szezonális partik helyszínéül K2 Bar és a Pub Le Bois des Fees bárok ajánlottak.

Serre Chevalier

Serre Chevalier a gyűjtő neve egy sor falunak és a kiterjedt, összefüggő síterületnek, ami összekapcsolja őket. Kiválóan alkalmas lelkes középhaladóknak, de megfelelő bármilyen képességű síelő számára is, valamint nem csak síelőknek ajánlható. A síterület hat csúcs körül húzódik, a Briancon gyönyörű várostól a Monetier-les-Bains hegyi településig. A középső iker falvak Chantemerle és Villeneuve osztoznak az alap síterület zömén. A felső lejtők nyitott síterepek, cikkcakkos, közepesen nehéz pályákkal, de a legfelsőbb csúcsok többsége csak felvonóval érhető el. A sípályákon túl, Briancon várost is érdemes megtekinteni. A macskaköves utcák tele vannak kis üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel. Monetier-les-Bains településen pedig egy mesés termálfürdő komplexum a Les Grands Bainshes található.