Kevés város kínál magával ragadóbb múltidéző élményt, mint a fallal körülvett város Dubrovnik, mely Horvátország déli partján található. Dubrovnik, a vastag, középkori falaival, a hatalmas kapuival és magasba törő mellvédekkel...

Kevés város kínál magával ragadóbb múltidéző élményt, mint a fallal körülvett város Dubrovnik, mely Horvátország déli partján található. Dubrovnik, a vastag, középkori falaival, a hatalmas kapuival és magasba törő mellvédekkel, megidézi azt az időt, amikor ez a megerősített város még az egyik fő tengeri hatalomnak számított a harmadik legnagyobb haditengerészeti flottájával a Földközi-tengeren.

 

 

Lovrijenac-erőd

Egy tornyosuló sziklán található a Lovrijenac erőd, ahonnan szép kilátás nyílik az Adriai-tengerre. Különálló erődként épült, hogy visszaverje a támadókat mind a szárazföldön és mind a tengeren. Az eredeti erőd építése legalább 1301-ig nyúlik vissza. A háromszög alakja, és a lépcsőzetes teraszai úgy lettek kialakítva, hogy alkalmazkodjanak a szikla alakjához. Az erőd annyira áthatolhatatlan volt, hogy csak egy 25 fős helyőrség tartotta fenn. Ma, Lovrijenac egy népszerű látnivaló Dubrovnikban és számos különböző kulturális rendezvénynek ad otthont, a világhírű sziklaugrástól a helyiek által előadott Shakespeare, Hamlet bemutatóig. Az erőd a Trónok harca sorozat legemlékezetesebb jeleneteinek is helyszínéül szolgált.

Rektori-palota

Mindamellett, hogy ez adott otthont a Dubrovniki Köztársaság rektorának hivatali ideje alatt, a Rektori-palota volt a város irányító testületének a központja, ez helyet adott egy fegyvertárnak, egy börtönnek és egy fogdának is. Mint egyéb más építmény Dubrovnikban, az eredeti középkori palotát már többször átépítették az évszázadok során. A palota egységes egészként figyelemre méltó módon ötvözi a gótikus, a reneszánsz és a barokk elemeket. A Rektori-palota jelenleg Kulturális Történeti Múzeumként működik, és korhű bútorokkal van berendezve, hogy az eredeti szobák stílusát megelevenítse.

Dubrovniki felvonó

A legjobb módja annak, hogy élvezhesse az idelátogató Dubrovnik ősi városának panorámáját az egy ultramodern siklóval történő utazás a Srđ-hegy tetejére. A felvonó a város falain kívül található, a siklóállomás egy gyors, egyszerű és látványos utazást kínál az érdes, kicsi hegy csúcsára. Amellett, hogy egy étterem, egy snack bár és egy ajándékbolt is található a hegy tetején, egy kis múzeum és emlékhely is megtekinthető, amely az 1990-es vívott háborúnak állít emléket. A túrázók a hegyről való leereszkedést egy meredek kötélpálya nyomvonalon is élvezhetik.

Stradun

Dubrovnik nagy részét 1667-ben egy földrengés lerombolta, de a rekonstrukció ennek a virágzó városnak egy új lehetőséget is adott, mégpedig azt, hogy a várost szervezetten építsék újjá. A barokk stílusú lakások és üzletek, amelyek Dubrovnik főútvonalán sorakoznak egy végső eredményei ennek a gondos tervezésnek. Keresztülhaladva az Óváros központján, a Stradun-on, a látogatók ebben a szép utcában ajándéktárgyakat vásárolhatnak, megkóstolhatnak egy fagylaltot a járda melletti kávézókban vagy csatlakozhatnak a helyiekhez egy hagyományos esti sétára. A város számos műemléke található a Stradun-on, többek között a mérföldkőnek számító XV. századi harangtorony, a főutca végén a Luza téren.

Városfal

Egy séta a város középkori falai mentén minden bizonnyal a dubrovniki tartózkodás fénypontja. A falak bekerítik az egész Óvárosi negyedet és legalább egy óra körbejárni. A fal nagy része a XIII. században épült, azonban megerősítették az évek során, hogy ellenálljon az ismételt támadásoknak. A XV. században hozzáépített impozáns tornyok célja elsősorban az volt, hogy megvédjék a várost a török támadásoktól. A Trónok harca Tv-sorozat rajongói felismerhetnek egyes részeket, hiszen - a Hét Királyságnak és egyben Westeros fővárosának -, a Királyvárnak az egyes forgatási helyszínei itt voltak. A falak egyes helyeken 25 méter magasak is lehetnek, más helyeken akár a 6 méternél magasabb vastagságot is elérhetik, így félelmetes látvány nyújtanak önmagukban is, azonban innét a panoráma a városra, a kikötőre és az Adriai - tengerre igazán lenyűgöző látvány!