India egyik leginkább figyelmen kívül hagyott műemléke a kelet-rajasthani Abhaneri faluban található Chand Baori kút. Rajasthan egyik legrégebbi és talán a világ egyik legnagyobb lépcsőkútját mindennek...

India egyik leginkább figyelmen kívül hagyott műemléke a kelet-rajasthani Abhaneri faluban található Chand Baori kút. Rajasthan egyik legrégebbi és talán a világ egyik legnagyobb lépcsőkútját mindennek lehetne nézni, csak kútnak nem.

Hihetetlen térszerkezete van, 43 méter mély, 3 oldalról lépcsősorok alkotják, összesen 3500 darab, melyek tökéletes szimmetriával ereszkednek le egészen a kút aljáig. Építése a 8. és 9. században, a Nikumbha dinasztia idején, Chanda király parancsára zajlott, biztosítva, hogy a környező területek megbízható vízforrása legyen, a kút funkcióját pedig évszázadokon át, egészen a modern vízszállító rendszerek megépítéséig tökéletesen ellátta.

Az alján látható zöld víz tanúsíthatja, hogy a kutat már nem használják, azonban építészeti szerkezete miatt továbbra is értékes az utókor számára. Közvetlen szomszédságában egy templom található, melyet szintén érdemes felkeresni. A lépcsőkutak, vagy más nevükön bawdi-k és baori-k egyedülállónak számítanak Indiában. Ezen kutak oldalában lépcsősorok találhatóak, melyek egészen a víztározók aljáig levezetnek, továbbá ezek általában sokkal nagyobbak mint a közös használatra szánt társaik, és gyakran építészeti szempontból nagy jelentőséggel bírnak, akár csak a Chand Baori-kút.

A lépcsőknek köszönhetően az embereknek lehetőségük volt az év minden napján, bármely oldalról megközelítve hozzáférni a vízhez. A lépcsőkút építésének miértje azonban továbbra sem teljesen egyértelmű. Valószínűsíthető, hogy mivel Rajasthan rendkívül száraz helynek tekinthető, minden csepp vízre kincsként tekintettek. A kút nagy szája tölcsérként funkcionált, így több vizet gyűjthetett be társainál. Továbbá a víz tárolásán kívül, a helyiek találkozási helyeként is funkcionál a kút, a városlakók gyakran kiülnek a lépcsőkre, hogy lehűtsék magukat a forró nyári napokon, hiszen a kút alján lévő levegő mindig 5-6 °C-al hűvösebb, a tetejénél található légrétegeknél.

A 3 lépcsőoldal mellé, a 4. oldalra pavilonokat építettek, egymás tetejére. Az oldalsó pavilonok fülkéiben gyönyörű vallási faragványokat és szobrokat láthatunk. Továbbá építettek a pavilonok mellé egy királyi rezidenciát is, a királynak és a királynőnek létrehozott szobákkal és egy színpadot, az előadóművészek számára. A víztározó jelenleg kincset érő emlékmű az Archaeological Survey of India számára.