India a templomok földje. Az egészen aprótól a hatalmas sziklákból faragottakig igen sokfélékkel találkozhatunk. Vannak híres, aranyozott templomok...

India a templomok földje. Az egészen aprótól a hatalmas sziklákból faragottakig igen sokfélékkel találkozhatunk. Vannak híres, aranyozott templomok, és rendkívül szerények is. Egy azonban mindegyikükben közös, a templom méretétől és állapotától függetlenül, egybe sem szabad cipővel belépnünk.

 

 

Ramanathaswamy Templom

A Rameswaram szigetén, Tamil Naduban található templomot Shiva istennőnek szentelték. A 12 jyotirlinga egyikét birtokolja, amik olyan ájtatos tárgyak, melyek az istennőt képviselik. A Char Dham hindu zarándokút egyik állomása a négyből. Úgy tartják, hogy ha egy személy mind a négyhez ellátogat, az előző életéből fakadó bűneitől megtisztul. A templom magas falakkal van körülvéve. Keleti tornya 38 méter, nyugati tornya pedig 23 méter magas, továbbá 22 szent kúttal is büszkélkedhet. Ez a templom rendelkezik az indiai hindu templomok leghosszabb folyosójával. A híveknek e szent kutak vizeiben kell megfürödniük, mielőtt beléphetnek a templom belső szentélyébe.

Mahábódhi templom

A Bodh-Gajában található komplexum neve „Nagy Megvilágosodási Templom”-ként fordítható le, nagyon fontos szent helye a budhistáknak.  Azon a szent helyen épült ahol a legenda szerint Gautama Sziddhárta, a történelmi Buddha megvilágosodott. Úgy tartják, hogy amikor a földi lét véget ér, az itt fog megtörténni, majd az azt követő következő földi újjászületés is itt kezdődik meg. A templom az egyik legrégebbi téglaszerkezetes épület Kelet-Indiában. Belsejében egy hatalmas aranyozott ülő Buddha szobor található, melyet narancssárga ruhába öltöztettek.

Ranakpur Templom

A ranakpuri templom az egyik legnagyobb és legfontosabb dzsain templom Indiában. A világos színű márványtemplom 29 teremmel és 80 kupolával büszkélkedhet. 1444 márványpillér támasztja, melyeket mind egyedileg faragtak, nincs belőlük két egyforma. Ezen oszlopok színeiket tekintve az aranytól változnak egészen a világos kékig, napszaktól függően. Oszlopain megjelenik számos különböző motívum a virágoktól egészen a geometrikus mintákig. Udaipur és Jodhpur között található, Ranakpurban, egy buja völgyben. Turisták számára csak a délutáni órákban látogatható.

Akshardham Templom

A többi híres indiai templomhoz képest Akshardham temploma meglehetősen újnak számít, hiszen 2005-ben épült. Újdelhi keleti külvárosában található, a világ legnagyobb hindu temploma, melyet ősi technikákkal építettek. Így, habár fiatal, a múltat méltósággal idézik díszes homokkő falai. A templom komplexum a Yamuna-folyó partján fekszik, így egy India történelmébe kalauzoló hajókiránduláson is részt vehetünk, amelynek keretében megtekinthetjük a zenélő 11 méter magas szökőkutat, és Bhagwan Swaminarayan aranyozott szobrát is, akinek e templomot szentelték.

Kailasa-templom

Az Ellorában található Kaliasa-templom valóban az ember legszebb ősi alkotása. Az I. Krisna király által épített, 760-ban elkészült templomot óriási, szilárd kövekből faragták kézzel, vésővel és kalapácsokkal. Shiva istennő otthona annyira csodálatosra sikeredett, hogy egyesek szerint ilyet csak az idegenek építhettek. Belső tereit bonyolult minták és domborművek díszítik. A templom egyike annak a 34 barlangnak, melyeket a sziklába faragtak. Ezen templomok közül 12 buddhista, 17 hindu és 5 dzsain.