A Ponte dei Sospiri vagy más néven a Sóhajok-hídja, az egyik leghíresebb híd Velencében. Ez az ívelt, két oldalról teljesen zárt híd fehér mészkőből épült és apró, négyszögletes ablakait rács fedi...

A Ponte dei Sospiri vagy más néven a Sóhajok-hídja, az egyik leghíresebb híd Velencében. Ez az ívelt, két oldalról teljesen zárt híd fehér mészkőből épült és apró, négyszögletes ablakait rács fedi. A Rio di Palazzo csatorna felett átívelő híd 1600 és 1602 között épült abból a célból, hogy összekapcsolja a Dózse-palotát az új börtönnel, a Prigioni Nuove-val.

A híd megépítésének igen konkrét célja volt. Ezen a hídon keresztül vezették a foglyokat a Dózse Palota kihallgató szobáiba. A legenda szerint, az elítélt rabok, amikor átsétáltak a hídon a börtönbe az ítélet végrehajtására vagy a kivégző kamrákba, még egy utolsó pillantást vethettek a kinti világra a rácsos ablakokon át és az ő sóhajaik miatt kapta a híd a nevét. A valóságban azonban az inkvizíció napjainak és a kivégzéseknek már vége volt addigra, amikor a híd megépült, és a cellák főként kisstílű bűnözőknek nyújtottak helyet.

Ráadásul nem volt sok minden, amit látni lehetett volna belülről a szűk kőrácsokon keresztül, amelyek az ablakokat fedték. Ma, a hídhoz a korábbiaktól jelentősen eltérő legenda kapcsolódik, mégpedig az, hogy, ha a szerelmesek a naplementében egy gondolán csókot váltanak a Sóhajok- hídja alatt, örök szerelemben és boldogságban fognak élni.