Gangi egy völgyben fekvő domb tetejére épült, Szicília központjában, mintegy 80 kilométrre Palermótól délkeletre. Pár éve még Olaszországon kívül nem volt...

Gangi egy völgyben fekvő domb tetejére épült, Szicília központjában, mintegy 80 kilométrre Palermótól délkeletre. Pár éve még Olaszországon kívül nem volt tudomásuk az embereknek a létezéséről. Mostanra azonban Európa szerte ismerik, és még Ausztráliában is versengenek azért, hogy megszerezzenek egy darabkát a városból. Sokak szerint Olaszország egyik legszebb városa. A12. századi városka népessége az 1950­-es években még 16.000 fő körül mozgott, mára azonban lecsökkent alig 7000 főre. 

Több mint ezer lakás lett elhagyatott, némelyikben farmerek telepedtek meg. Jellemzővé lett, hogy a toronyszerű házakban a földszinten a szamarak vagy a szalmabálák kerültek elhelyezésre, középen a csirkék és kecskék kaptak szállást, míg a legfelső szinten a gazda családja élt. Az évtizedek során azonban sok ilyen házat is elhagytak a lakói.

Annak érdekében, hogy felélessze a várost, a polgármester a lehető legkevesebb ráfordítással oldotta meg a problémát, eladta az üresen maradt házakat, szinte ingyen. Azonban nem volt ennyire egyszerű dolguk a vevőknek, kötelesek voltak felújítási terveket készíteni egy éven belül, továbbá három évet kaptak azok megvalósítására. Ezen felül a vevőket terhelte a jogutódlás díja, illetve minden szükséges engedély költsége is. Ahogyan az az egyik reményteljes ausztrál nő számára is világossá vált, 17.000 dollárba került neki a ház, és még a felújítási munkálatokhoz hozzá sem kezdtek. Mindezek ellenére, a házak igen gyorsan elkeltek. 2015 júniusában hosszú várólistája volt a városnak a leendő vásárlók kívánalmairól.

Nincs szükségünk az emberekre, csak a pénz miatt. Azt szeretnénk tudni, mit fognak tenni a házaikkal.” - mondta Mr.Ferrarello a polgármester.

Egy firenzei székhelyű cég például kapott két szabad házat, és most további hét ház vásárlását tervezi, hogy hotelt hozzon létre belőlük. A rendszer tehát jól működik, a turizmus virágzik, Gangi érdekes és vonzó hely lett.

A gyerekeink érdekében tettük, hiszen szeretünk itt élni, szeretjük ezt a helyet. Továbbá azt szeretnénk ha a gyerekek is itt maradnának és nem hagynák el a várost.”­ - nyilatkozta a polgármester.