Shakespeare híres tragédiája, a Rómeó és Júlia talán fikció, ez azonban nem akadályozza meg a több százezer romantikus turistát abban, hogy ellátogasson Veronába, ahhoz az erkélyhez, amelyen állítólag Júlia állt...

Shakespeare híres tragédiája, a Rómeó és Júlia talán fikció, ez azonban nem akadályozza meg a több százezer romantikus turistát abban, hogy ellátogasson Veronába, ahhoz az erkélyhez, amelyen állítólag Júlia állt, amikor Rómeó kinyilvánította neki szerelmét. Ez a ház a Casa di Giulietta, vagyis Júlia háza, a Capello család tulajdona volt.

A ház a 13.századból származik, a család címere pedig még ma is látható a falon. Az épület elhagyatott állapotban volt, növények fonódtak köré, amikor a város úgy döntött az 1900-as években, hogy megveszi és átalakítja, kihasználva a ház igazi tulajdonosainak a Capellóknak, és a műben szereplő Capuleték nevének hasonlóságát.

Az 1930-as években megkezdődtek a helyreállítási folyamatok, melyek során az épület gótikus ajtókat és ablakokat kapott. Még az ikonikus erkélyről is úgy tartják, hogy utólag került az épületre. A belső teret csak jóval később, az 1990-es években hozták helyre. Ma már korhű kerámiákat, festémyeket és bútorokat találhatunk bent kiállítva, melyek azonban nem tartoznak sem a Capello, sem a fiktív Capulet családhoz.

Az udvaron találhatunk egy bronzból készült Júlia szobrot, melynek jobb melle fényesebben csillog a szobor többi részénél, mivel évtizedeken keresztül tapogatták a szobrot a turisták, mert a hagyományok szerint szerencsét hoz. A falakat és az ajtókat számos graffiti és oda ragasztott szerelmes levél csúfította, melyre a hatóságok az elmúlt évek során különös figyelmet fordítottak, hogy megakadályozzák a vandalizmust, és a tetten érteket megbüntessék.