A feltételezések szerint már a római korban őrhely illetve erőd állt a helyén és az 1000-es években már vár állott itt. A bencés szerzetesek 1089-ben kapták meg és alakították át kolostorrá...

Ha valaki Bécsből az A2-es autópályán autózott már Salzburg felé, akkor biztos nem kerülte el a figyelmét az út fölé magasodó grandiózus barokk épület: a Melki Apátság. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő épület az osztrák barokk legnagyobb ilyen jellegű épülete. A mai napig használják a bencés szerzetesek, illetve gimnáziumában közel 900 diák tanul.

A feltételezések szerint már a római korban őrhely illetve erőd állt a helyén és az 1000-es években már vár állott itt. A bencés szerzetesek 1089-ben kapták meg és alakították át kolostorrá. A történelem zivataros évszázadai alatt hol többen, hol kevesebben éltek itt. Járványok, hadjáratok is sújtották. Igazi felvirágzása a barokk korban az 1700-as években következett be, ekkor nyerte el mai formáját is és az osztrák barokk legnagyobb egyházi jellegű épülete, egyben a legtöbb ablakkal rendelkező épület Ausztriában. Könyvtárának szépsége és könyvállománya is világhíres, 100.000 mintegy kötetet őriznek itt.

Az UNESCO világörökségi listájára 2000-ben került fel, a National Geographic magazin pedig 2008-ban a legjobb történelmi desztináció kitüntető címet adta neki. Érdekességként meg kell említeni, hogy Umberto Eco híres regénye, A rózsa neve, a Melki apátságban is játszódik.

Ha valaki még nem járt volna erre, egynapos utunk keretében ezt is megtehet és a csodás Mariazellt is meglátogathatja.