A Grazi Művészetek Háza, Ausztriában, Grazban található, amely egy gigantikus paca-alakú épület egy tucat fúvókaszerű csővel, amelyek ablakokként működnek és kiállnak az ívelt tetőből...

A Grazi Művészetek Háza, Ausztriában, Grazban található, amely egy gigantikus paca-alakú épület egy tucat fúvókaszerű csővel, amelyek ablakokként működnek és kiállnak az ívelt tetőből.

Mindezzel ez a szerkezet tagadhatatlanul idegenszerű megjelenésű. Sőt, a tervezőik (londoni építészek) Peter Cook és Colin Fournier, maguk nevezték el az épületet "Barátságos idegennek".

Belül, a „bestia” hasában két hatalmas emelet ad otthont modern művészeti kiállításoknak. A Mura nyugati partján, a történelmi központban található a Grazi Művészeti Múzeum, amely az Európa Kulturális Fővárosa ünnepség részeként épült 2003-ban és azóta építészeti mérföldkőnek számít Grazban.

Az épület teteje több ezer akrilüveg panelből épült, amellyel energiát állítanak elő a beépített napelemekkel. A külső héj be van rakva 900 fluoreszkáló gyűrűvel, amelyek külön programozhatóak, és amelyek már önmagukban is egy műalkotássá teszik a szerkezetet.