Ördög üveggolyói avagy Karlu Karlu, ahogyan a helybéli Warumungu őslakosok ismerték, masszív gránit szikladarabok elszórva egy széles völgyben, a Tennant kikötőtől 100 km-re Ausztrália északi részén. Ezek a sziklák a legismertebb szimbólumai Ausztrália kies vidékének....

Ördög üveggolyói avagy Karlu Karlu, ahogyan a helybéli Warumungu őslakosok ismerték, masszív gránit szikladarabok elszórva egy széles völgyben, a Tennant kikötőtől 100 km-re Ausztrália északi részén. Ezek a sziklák a legismertebb szimbólumai Ausztrália kies vidékének. 

Az erózió által több millió éven keresztül formált gránitkövek átmérője az 50 cm-től akár több mint 6 méterig is változhat. Néhány szikladarab természetesen, de látszólag labilisan egyensúlyoz a másikon, vagy egy hatalmas szikladarabon, míg egyesek középen teljesen kettéhasadtak. A Karlu Karlu kialakulása több millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor az olvadt kőzet felszínre tört, szétterült, majd szilárd kőréteggé keményedett a földfelszínen.

Később, a területen a földkéreg tektonikus mozgása által okozott gyűrődések négyszögletes alakúvá formálták a sziklákat. A szél és a víz által okozott pusztító munka hozta létre végül a sziklák mostani sima, kerek formáját. A sivatagi területre jellemző napi hőingadozások hatalmas nyomásnak tették ki a sziklákat, melyek így folyamatosan tágultak és összehúzódtak.

Ennek következtében néhány kő teljesen kettétört. Az Ördög üveggolyói nagy jelentőséggel bírnak az itt élő őslakosok számára, olyannyira hogy azt védetté nyilvánította az "Északi Területi Őslakók Szent Helyeinek Törvénye".

A mitológia szerint az Ördög üveggolyói a szivárványkígyó tojásai, továbbá a Warumungu, Kaytetye és Alyawarre őslakosok számos legendája, hagyománya is kötődik a területhez. Egy történet szerint, 'Arrange' az ördög, miközben erre sétált, ún. hajszálövet készített, ami az akkori beavatott őslakos férfiak hagyományos viselete volt. Miközben sodorta az övet, elejtett egy-egy darabot a földre, amiből aztán a nagy, vörös sziklák kialakultak.