Delhitől mindössze egy órás repülőútra, az Indus völgyében fekszik Leh városa. Az élő tibeti kultúra fellegvára rögtön magával ragadott. Nehézséget a 3500 méter tengerszint feletti magasság okozott egyedül, azonban ehhez 1-2 nap alatt alkalmazkodtam...

Delhitől mindössze egy órás repülőútra, az Indus völgyében fekszik Leh városa. Az élő tibeti kultúra fellegvára rögtön magával ragadott. Egyedül a 3500 méter tengerszint feletti magasság okozott nehézséget, azonban ehhez 1-2 nap alatt alkalmazkodtam.


India legészakibb állama (Jammu and Kashmir), mely Pakisztánnal és Tibettel határos három különálló régiót foglal magában, ezek közül az egyik Ladakh. A Himalája lenyűgöző vonulatai mellett Ladakh fő vonzerejét az ősi buddhista kolostorok jelentik.

A tibeti buddhizmus öt rendje lelhető föl az Indus völgyében elterülő területen. A legtöbb kolostor a Gelugpa-rendhez tartozik, mely rendnek a szellemi vezetője a Dalai láma. A térség legfontosabb városa kétség kívül Leh. Fejlett infrastruktúrája miatt a turisták többsége ezt a várost választja ladakhi utazásának központi helyszínéül.

A város emblematikus épülete a kilenc szintes Leh Palota. A 17. században Ladakh leghíresebb királya, Sengge Namgyal építette. A jellegzetesen befelé dőlő falak és a puritán külső ugyanarra a stílusra emlékeztet, mellyel a lhaszai Potala Palota rendelkezik (bár megjegyezzük a Leh Palota 50 évvel korábban épült).

A palota belső munkálatai szinte egész évben folynak, a zord és szilárd külső sajnos elég “rozoga” belsőt takar. Miután betértünk az épületbe nyugodtan sétálgathatunk, egyedül arra érdemes figyelni, hogy a kemény fizikai munkát végző asszonyokat ne zavarjuk (pár felénk irányuló kedves mosoly kivételével semmi bajunk nem eshet).


Az Óvárosban kedvünkre sétálhatunk, ahol egy-egy sztúpával szinte “minden sarkon” találkozhatunk. Az imamalmokat az óramutató járásával megegyezően forgassuk meg, melyekre leggyakrabban az Om Mani Padme Hum mantra 6 szótagját vésték föl.

Az akklimatizációs napot igazán kellemesen tölthetjük el Leh városában, hogy másnap már az Indus völgyében fedezzük föl az ősi buddhista kolostorokat.