India a templomok földje. Az egészen aprótól a hatalmas sziklákból faragottakig igen sokfélékkel találkozhatunk. Vannak híres, aranyozott templomok, és rendkívül szerények is. Egy azonban mindegyikükben...

India a templomok földje. Az egészen aprótól a hatalmas sziklákból faragottakig igen sokfélékkel találkozhatunk. Vannak híres, aranyozott templomok, és rendkívül szerények is. Egy azonban mindegyikükben közös, a templom méretétől és állapotától függetlenül, egybe sem szabad cipővel belépnünk.

 

 

Lótusz Templom

Az Újdelhiben található Bahái Imaház, vagy más nevén Lótusz templom igazán különleges látvány. 1986-ban nyitották meg a nagyközönség előtt, és mivel a vallások egységének jelképe, így mindenféle vallású embert egyaránt üdvözöl. A templomban azonban nem lehet prédikációkat tartani. Szerkezetét az iráni építész, Fariborz Sahba tervezte, 27 márványszirma van, melyek az épület jellegzetes lótuszvirág alakját biztosítják.

Khadzsuráhó Templomok

Ezen templomokat kifejezetten erotikus faragásokkal díszítették. Ha képesek vagyunk nyitottan tekinteni rájuk, akkor meglehetősen látványosnak ítélhetjük meg őket. A Chandela dinasztia által 900 és 1130 között építtetett templomokból mára csak 25 maradt, de úgy gondolják egykor 85 lehetett a területen. Nem ismert, hogy ezen dzsain és hindu templomok miért erotikus faragásokkal lettek díszítve, az viszont biztos, hogy sokféle hedonista összekapcsolódásban mutatják be az embereket és néha az állatokat is. Az egyik elgondolás szerint ezek a faragások Káma tiszteletére, vagyis az örömre való törekvés tiszteletére készülhettek.

Virupaksha Templom

India egyik legrégebben működő templomát már a 7. században is használták. A templom egykor Vijayanagar királyi városának része lehetett, ami a birodalom egykori fővárosa volt. Bár a templom érintetlen, a város többi része már romokban van. A templom komplexum hat toronyból áll és Shíva istennőnek szentelték. Látogatásunkkor győződjünk meg róla, hogy a templomi elefánttól, Lakshmitól áldást kapjunk. Ha elég korán érkezünk, a reggeli fürdésének is tanúi lehetünk.

Meenakshi Amman Templom

India legfőbb templomai általában viszonylag színtelenek. Szöges ellentétben áll velük a Meenakshi Amman templom, ami akár a színek robbanásaként is jellemezhető. A Vaigai-folyó partján található templomot 14 torony alkotja, melyek 33.000 színes szoborral vannak körülvéve. Shíva és Párvati istennőknek szentelték. A 6. századtól kezdve ezen a helyen található meg a templom, melynek eredeti részeit az 1300-as években lerombolták Malik Kafur muszlim tábornok parancsára. 1559-ben újjáépítették, Madurai első Nayak királya rendeletére. Egykor színtelen lehetett társaihoz hasonlóan, azonban az évek során a fesztiválok során fokozatosan befestették, amelynek a ma látható szembetűnő színessége köszönhető.

Aranytemplom

A szent tó közepén elhelyezkedő lenyűgöző templom, a szikh szentélyek legszebbike. Arany panelek borítják külső részeit, még a kupoláját is, innen eredeteztethető a neve. Az Aranytemplom Amritszárban található, és érdekes története van. Azt mondják, egyszer Buddha is elidőzött itt, majd 2000 évvel később, a szikh vallás alapítója, Guru Nanak is a tó mellett élt, majd követői egy templomot építtettek. A látogatóknak a szikh kultúrát tiszteletben tartva a templom területén tilos húst vagy alkoholt fogyasztani, dohányozni, továbbá le kell venniük cipőjüket, lábat kell mosniuk és konzervatív ruházatban, fejüket betakarva léphetnek csak be a templomba.