Marokkó korábbi királyi városai közül Marrákes egzotikus varázsa vonzza a látogatókat. Akár fapadossal érkezik valaki vagy kalandutazást tesz...

Marokkó korábbi királyi városai közül Marrákes egzotikus varázsa vonzza a látogatókat. Akár fapadossal érkezik valaki vagy kalandutazást tesz az országban, minden elvarázsolja a látogatót. Akár az alkudozás a bazárban, vagy a kígyóbűvölők, ez a város mindig mutat valami újat, amivel az ide utazókat elcsábítja. Az alábbi helyszínek betekintést adnak Marrákes legszebb látványosságaiba...

 

 

Menara-kertek

A Menara-kertek népszerűek a helyiek és az utazók számára egyaránt, mivel hűvös helyet biztosítanak a forróságban, így elkerülhető a hőség Marrákesh perzselő nyári napjain. Ezeknek a XII. századi kerteknek a célja eredetileg az volt, hogy helyet biztosítson ahhoz, hogy az emberek lehűljenek és növényeket termesszenek. A kisebb kertek a nagy tó köré épültek, amelyeket csatornák táplálnak. Pálma, olíva- és gyümölcsfák nőnek a gyümölcsösökben, így a látogatók általában metszőollókat és dolgozó gyümölcsszedőket látnak. Érdemes a kerteket a tóra néző kerti házból (Minzah) megtekinteni, amely egykor a szultán és a családja használatában volt.

Saadian-Sírok

A Saadian-Sírok a Saadian dinasztiának és a nemességnek a temetkezési helye volt pár száz évig a XVI. század közepétől. Az utolsó temetés 1792-ben volt, majd ezt követően a sírokat elhanyagolták, egészen addig, amíg 1917-ben a sírokat újra fel nem fedezték.  A műemlék két fő mauzóleumból áll, ahol 66 fő van eltemetve, míg még 100 fő a kertben került eltemetésre, az ő sírköveiket csempével fedték be. Az épületek nagyon impozánsak: egy részük egyszerű, más részük rendkívül dekoratív.

El Badi Palotája

El Badi Palotája ma csak romokban fellelhető, de egykor ez egy díszes palota volt, amelyet portugál váltságdíjból építettek a Három Királyok csatáját követően XVI. század közepén. Csak a legpazarabb és legdrágább anyagok kerültek felhasználásra a 25 éves építése alatt.  Aranyat és ónixet használtak mindenhol, a szultán a cukorért cserében kapott olasz márványt használtatta fel az oszlopokhoz. A palotának 360 szobája és számos kerti pavilonja van. Egy későbbi szultán kifosztotta az épületet és a drága anyagokat, tárgyakat mind saját palotájába vitette. Ennek eredményeként ma csak a palota romjai maradtak fenn.

Koutoubia Mecset

A Koutoubia mecset Marrákesben mérföldkőnek számít, a városközpont délnyugati része fölé magasodik. Eredete a XII. századig nyúlik vissza, a mecset könnyen megtalálható, mivel az itt található minaret 77 méter magas, ez Marrákes legnagyobb mecsete. Ahogy a mondás tartja „Minden út Rómába vezet”, itt Marrákesben minden út a mecsetbe vezet. Így a francia megszállás alatt a mecsetet az úthálózatokat összekötő központi helyként használták. A „vörös kő” mecsetnek hat szobája van, az egyik a másik felett található, úgy tervezték, hogy az embereket a minaretben tartsa, megakadályozva, hogy betekinthessenek a király háremébe. Nem-muzulmánok számára tilos a belépés.


Bahia Palota
A Marokkó legjobb munkásai 60 év alatt építették fel a Bahia Palotát, amely Marrákes óvárosának központjában található. Ezt a nagy és több kisebb épületből álló komplexumot igazán megéri megtekinteni. A nagyvezír számára épült XIX. századi palota a legkiválóbb iszlám és a marokkói hatásokat egyesíti. A palota ma fogad állami látogatókat, mivel jelenleg is egy működő kormányzati épületként üzemel. Nem minden terme nyilvános, de néhányuk az, így a hárem negyed és a kertek látogathatóak.