Akár az alkudozás a bazárban, vagy a kígyóbűvölők, ez a város mindig mutat valami újat, amivel az ide utazókat elcsábítja. Az alábbi helyszínek betekintést adnak...

Marokkó korábbi királyi városai közül Marrákes egzotikus varázsa vonzza a látogatókat. Akár fapadossal érkezik valaki vagy kalandutazást tesz az országban, minden elvarázsolja a látogatót. Akár az alkudozás a bazárban, vagy a kígyóbűvölők, ez a város mindig mutat valami újat, amivel az ide utazókat elcsábítja. Az alábbi helyszínek betekintést adnak Marrákes legszebb látványosságaiba...

 

Majorelle-kert    

Ha az idelátogató pihenni szeretne ebben a sok elfoglaltságot nyújtó városban a Majorelle-kert kiváló lehetőséget kínál ehhez a gyönyörű virágoázisával, buja növényzetével és teraszával, ahol az utazók leülhetnek és felfrissíthetik érzékeiket. A kert a nevét egy francia festőről, Jacques Majorelle-ről kapta, aki 40 évet töltött létrehozásával azután, hogy Marokkóba költözött. 1980 óta a kert tulajdonosa Yves Saint-Laurent és Pierre Bergé. A kert kicsinek minősül egyes szabványok szerint, azonban a kifinomult ízléssel megtervezett egzotikus növények, szökőkutak és kanyargó utak találhatóak itt, amelyeket azzal a céllal terveztek, hogy Marokkó számos perspektívájára emlékeztessék az idelátogatót.  

Ben Yuszuf-medresze  

Ben Juszuf-medresze (Ben Youssef Madrasa) egykor egy teológiai főiskola volt, amely a Korán tanítását tűzte ki célul. Egykor ez volt a legnagyobb tanítási központ Észak-Afrikában, amely mintegy 900 diáknak adott otthon egy időben. A medreszt egy nagy udvar veszi körül, egy gazdagon díszített imacsarnok van a hátsó részén. Ma ez történelmi helynek számít, a medresz jellegzetes építészeti sajátosságaival a spanyolországi Alhambra erődre emlékeztet. Az arab feliratok az egész komplexumban megtalálhatóak. Egy marrákesi tartózkodás esetén mindenképpen érdemes megtekinteni a XIV. századi építészet emlékeit és a mozaikokat.  

Marrákes városközpont  

A Marrákes óvárosának központja tele van szűk átjárók összefonódásával és karakteres helyi üzletek sokaságával.  Ezen a helyen megtalálhatók a hagyományos, belső udvarral rendelkező marokkói házak (Riad) is. A legtöbb ablak a központi átriumra befelé néz. Ez a kialakítás megfelel az iszlám hagyományoknak, mivel ezáltal nincs egyértelmű „gazdagságról” tett kinyilatkoztatás kifelé, mivel nem lehet bepillantani az ablakokon keresztül. Ezek nagyszerű helyek itt tartózkodás céljából, mivel meghittek és pihentetőek.  

Marrákes bazárjai

Vásárlók Marrákes bazárjaiban különleges tapasztalatokat szerezhetnek. A városnak öt fő bazárja van, mindegyik egy fajta terméket kínál. Van egy szőnyeg bazár és egy hagyományos marokkói bőr papucsokat áruló piac (babouches). Egy harmadik bazár a fémmegmunkálás köré épült, míg a negyedik az illatos fűszereket árul. A Mellah vagy zsidó negyed nem igazán bazár, de mindenképpen egy kiváló hely a szövetek, kárpitok és a rövidáru megvásárlásához. Az alkudozás elvárt, a vásárlóknak érdemes a kereskedő által kért ár felénél kezdeni az alkudozást.  

Djemaa el Fna-tér

Djemaa el Fna a városközpontban található főtér, amely az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Marrákesben. Lényegében egy óriási piac, ahol az utazók narancslét vásárolhatnak vagy megtekinthetik a kígyóbűvölőket. Ahogy telik az idő a kígyóbűvölők átadják helyüket a hagyományos táncosoknak és a varázslóknak, akiket élelmiszer standok váltanak fel. A bazár értékesítendő napi termékei találhatóak a tér egyik oldalán, míg hostelek vannak a másik oldalon. A színes piactér ismerős lehet a mozirajongóknak, mivel a hely szerepelt „Az ember, aki túl sokat tudott” című Hitchcock filmben is.