Minden év szeptemberének első vasárnapján kerül megrendezésre Velencében a Történelmi Regatta hajósfesztivál. Ekkor velenceiek százai vonulnak fel a hosszú hajóikkal, amelyek rendszeresen...

Minden év szeptemberének első vasárnapján kerül megrendezésre Velencében a Történelmi Regatta hajósfesztivál. Ekkor velenceiek százai vonulnak fel a hosszú hajóikkal, amelyek rendszeresen közlekednek már évszázadok óta a Regata Storica hajófelvonuláson, amely egy történelmi felvonulás Caterina Cornaro (Ciprus krályának felesége) tiszteletére, aki férje halála után 1489-ben önként lemondott trónjáról Velence javára.

Ezt a látványos történelmi vízi látványosságot korhű kosztümökbe öltözött gondolások vezetik be, akik a Dózsét, a Dózse feleségét és a legmagasabb rangú velencei tisztviselőket szállítják hajóikon a Canal Grande csatornán az élénk, színes parádé során. Ezt négy külön hajóverseny követi. A nyertesek zászlókat kapnak érmek helyett. Néhány évvel ezelőttig a szimbolikus díjakkal együtt, volt valamilyen más díj is. A leghíresebb díj mindezek közül egy kicsi élő disznó volt, amely egy saját gondolán vonultattak fel. A disznó-felvonultatást pár évvel ezelőtt néhány állatvédelmi szervezet tiltakozása miatt eltörölték.