A Tsukiji piac Szumida folyó és Ginza bevásárló negyede között húzódik meg, Tokió központjában. Ezen a nagykereskedelmi piacon a gyümölcsök és zöldségek, a virágok és a húsfélék is igen keresettek, de a halak...

A Tsukiji piac Szumida folyó és Ginza bevásárló negyede között húzódik meg, Tokió központjában. Ezen a nagykereskedelmi piacon a gyümölcsök és zöldségek, a virágok és a húsfélék is igen keresettek, de a halak és a tenger gyümölcsei azok, melyekről a Tsukiji piac a leghíresebb.

Minden nap közel 2000 tonna tengeri hal cserél gazdát a piacon. Ez a világ egyik legnagyobb hal és élelmiszer nagykereskedelmi piaca. Tokió első halpiaca az Uogashi a Nihonbashi folyó partján működött a 16. században, célja pedig az Edo kastély, a sógun (a japán császár által kinevezett hadvezér, ő gyakorolta a tényleges politikai hatalmat) rezidenciája által fel nem vásárolt maradék hal eladása volt.

Abban az időben Tokió korábbi nevén, Edo­ként volt ismert. Ahogy nőtt a város úgy fejlődött az Uogashi is, míg végül egy nagyszabású kereskedelmi piac lett. 1923­-ban a nagy kantói földrengés pusztítása után Tokió központja, beleértve a Nihonbashi halpiacot is hatalmas károkat szenvedett, a piacot pedig áthelyezték a Tsukiji kerületbe.

Működésének kezdete, 1935 óta az egyik legnépszerűbb célpont a városban. 2013­-ban tartották meg az eddigi leghíresebb tonhal árverést, melyen addig licitáltak az érdeklődők, míg végül a 489 kilogrammos kékúszójú tonhal egészen elképesztő, mintegy 1.760.000 dollárért kelt el. Az aukciókat minden esetben az úgynevezett belső piacon tartják meg, amin csak az engedélyezett nagykereskedők vehetnek részt.

Szinte minden alkalommal már hajnali három órakkor sorban állnak a kereskedők, hogy közülük néhány szerencsés részt vehessen az árverésen. A másik, "külső piac" pedig mindenki számára nyitva áll, itt sokféle portéka közül válogathatunk egészen a japán konyhai eszközök nagy­ és kiskereskedelmi boltjain át, az éttermi kellékeket, élelmiszereket, illetve tenger gyümölcseit kínáló boltokig, és természetesen számos friss helyi fogást feldolgozó éttermet is találhatunk a piacon.

Az aukció körülbelül fél hatkor kezdődik reggel, és tíz óra magasságában ér véget. Miután a halakat megvásárolták, megtisztítják és feldarabolják őket a piac üzleteinek valamelyikében. A nagyobb méretű halak, mint például a tonhal, bonyolult feldolgozási folyamaton megy keresztül, mire a fogyasztókhoz eljut. A fagyasztott tonhalakat és kardhalakat jellemzően szalagfűrésszel, míg a friss tonhalakat egy egy egészen hosszú, akár több, mint egy méteres, hihetetlenül éles késsel bontják szét, illetve darabolják fel a további értékesítéshez és feldolgozáshoz.

Ezen a piacon számtalan további kincsre is bukkanhatunk, hiszen több mint 400 féle tengeri moszat közül választhatunk, továbbá az olcsóbb kaviároktól egészen a legdrágábbakig szinte bármilyet beszerezhetünk, és ne feledkezzünk meg az apró szardíniákról, vagy akár a 300 kilogrammos tonhalakról sem, sőt, néha még bálnahúshoz is hozzájuthatunk.

Mintegy 700.000 tonna tengeri halat és élőlényt értékesítenek a kereskedők évente, közel 5.900.000.000 dollár értékben. Valószínűleg még ebben az évben, a piacot átköltöztetik a Tokiói­-öbölbe, hogy visszaszerezzék Tsukiji értékes ingatlan területét, továbbá a város egy út építését tervezi, mely keresztül vezet majd a területen.