Az egyik legszebb fényjátéknak Japánban a Kóbe Luminarie fesztivál ad otthont. Az esemény minden évben december eleje és hó közepe között kerül megrendezésre, amelynek során a fesztivált...

Az egyik legszebb fényjátéknak Japánban a Kóbe Luminarie fesztivál ad otthont. Az esemény minden évben december eleje és hó közepe között kerül megrendezésre, amelynek során a fesztivált több, mint három millió ember látogatja meg, akik azért jönnek, hogy élvezzék a nagy, színpompás fényfesztivált.

A fesztivál 1995-ben kezdődött abból a célból, hogy megemlékezzenek az 1995. január 17-én bekövetkezett Nagy Hansin földrengés áldozataira. A földrengés epicentruma az Awadzsi-sziget északi részénél volt, 20 km-re a Kóbe várostól. A földrengés több várost is érintett, azonban Kóbe volt a legközelebb az epicentrumhoz, és így a legerősebb rengések ezt a várost sújtották. Több, mint hat ezer ember vesztette életét, közülük mintegy 4600 fő Kóbe városából.

A földrengés után, alapvető közüzemi szolgáltatások, mint például a villamos energia-, a gáz-, és vízellátás megszűnt és Kóbe sötétségbe borult sok napra. Később, de ugyanebben az évben, a város úgy döntött, hogy a remény jelképeként lámpákat gyújtanak, és a felújítás és a renoválás eredményeként „megszületett” a Luminarie fesztivál. A fesztivál idején a Motomachi-ban található Daimaru Áruháztól a Kóbe városháza mellett található Higashi Yuenchi-parkig vezető főutcát az olasz kormány által adományozott sokszínű lámpások boltíveivel díszítik.

Bár az eseményt csak egyszer akarták megrendezni, azonban az esemény nagyon népszerű lett és a polgárok arra ösztönözték a városvezetést, hogy évente kerüljön megrendezésre a fesztivál. Az esemény során több, mint 200.000 egyedi, kézzel festett lámpa világít minden évben.

Az utca körülbelül két hétig van feldíszítve és a fényeket minden este néhány órára bekapcsolják. A fő utcákon a gépkocsiforgalmat ezekben az órákban leállítják, így biztosítják a látogatóknak, hogy zavartalanul élvezhessék a fényeket az utcákon. Egykor a lámpák egész december hónapban égtek, azonban a világítás költségessége rákényszerítette a várost arra, hogy csökkentse a napok számát.

Ma, a lámpások működéséhez szükséges villamos energiát környezetbarát megújuló energiaforrásból (biomassza) nyerik.