Az Adriai-tenger északi részén az úgynevezett acqua alta, vagyis a magas vízállás miatt, a téli hónapok során rendszeresen szenved Velence, hiszen az ilyenkor keletkező árvizek periodikusan öntik el a várost. Ezen árvizek általában...

Az Adriai-tenger északi részén az úgynevezett acqua alta, vagyis a magas vízállás miatt, a téli hónapok során rendszeresen szenved Velence, hiszen az ilyenkor keletkező árvizek periodikusan öntik el a várost. Ezen árvizek általában 2-3 órán át tartanak, ez idő alatt pedig a csatornahálózat vize kiönt az utcára és az épületek belsejébe is bejut.

Így van ez az Acqua Alta könyvesboltban is, ahol sajátos megoldást eszeltek ki a problémára. A neve szószerinti fordításban a magas vízállás könyvtára, és egyike azon vállalkozásoknak, amely árvíz alá kerül az acqua alta idején. A könyveket különböző kádakba, hajótestekbe és gondolákba tették, így a csatorna vizének emelkedése és esetleges beömlése is ellensúlyozható, a könyvek szárazak maradnak. A könyvesboltot Luigi Frizzo alapította 2004-ben.

Azóta egyedülálló vonzereje lett a városnak mind a velenceiek mind a turisták körében. Eltekintve a környezettől és a légkörtől, a bolt hatalmas kínálattal rendelkezik, használt és új könyveket is beszerezhetünk, ami nagyban hozzájárult a vállalkozás sikerességéhez. Nem minden könyvet vehetünk meg azonban, ugyanis a régi lexikonok és hasonló vastag könyvek, melyek senkinek sem kellettek a bútorzathoz tartoznak, vagy a dekoráció részét képezik.

A régi könyvek melyeket sós víz borított megtalálhatóak a padlótól egészen a mennyezetig, ez által színes felületeket létrehozva. Egy részük pedig egy kisebb lépcsőt alkot, melyeken felmászhatnak a látogatók, így átnézhetnek a fal felett és láthatják a szomszédos csatornát. Az üzlet legismertebb része a gondolákat leszámítva a vészkijárata, mely a látogatókat közvetlenül a csatornába irányítja. Ha meg szeretnénk látogatni, akkor Velence Castello negyedében, a Calle Lunga Santa Maria Formosa 5176/B szám alatt találhatjuk meg az üzletet.