A meglepő színű, vályog ház a Villa de Leyva hegyi faluban található. A ház Octavio Mendoza kolumbiai építész munkája. Az épület minden része agyagból épült, amelyet a nap melege égetett...

A meglepő színű, vályog  ház a Villa de Leyva hegyi faluban található. A ház Octavio Mendoza kolumbiai építész munkája.

Az épület minden része agyagból épült, amelyet a nap melege égetett ki. Semmilyen acél vagy cement illetve más erősítő anyagot nem használtak az építése során, így ez az 5400 négyzetméter alapterületű ház - Mendoza szerint - „a legnagyobb darab agyagból készült műalkotás a világon".

A ház kétszintes, társalgó és alvóhelyiségek találhatók benne, ahol mind az ágyak, mind az asztalok és a székek is a helyi forrásból származó agyagból készültek, amelyeket kemencében égettek ki. Található az épületben egy teljesen működőképes konyha is edényekkel, és szintén ugyanabból az anyagból készült mindenféle fazonú korsókkal és vázákkal.

A házban napelemek biztosítják a meleg vizet, a fürdőszobai toaletteket és mosdókat színes mozaik csempék díszítik. Mendoza, aki élete nagy részét lakások, kereskedelmi épületek és templomok építésével töltötte, ezt az agyagházat élete projektjének tartja. 

A ház 14 év alatt készült el. Mendoza célja az volt, hogy megmutassa, hogy hogyan lehet az alapanyagokat átalakítani és azokat a kéznél lévő természeti erőforrások segítségével felhasználni a lakható építészeti megoldások érdekében.