Nápoly történelme egészen a bronzkorig vezethető vissza, így a Föld egyik legősibb folyamatosan lakott településeként tartjuk számon. Ez a város büszkélkedhet a legnagyobb óvárossal szerte Európában, és több történelmi temploma van, mint a világ bármely más városának...

Nápoly történelme egészen a bronzkorig vezethető vissza, így a Föld egyik legősibb folyamatosan lakott településeként tartjuk számon. Ez a város büszkélkedhet a legnagyobb óvárossal  / első rész / szerte Európában, és több történelmi temploma van, mint a világ bármely más városának. Rengeteg látnivalót kínál Olaszország harmadik legnagyobb városa, melyek sokszor a mindennapi zaj és káosz mögött bújnak meg. A kávézókban rögtönzött énekszó, az utcán olykor családi civakodás hallható - a nápolyiak egyáltalán nem szégyellik kimutatni érzelmeiket...

 

 

San Gennaro katakombái

A katakombákat San Gennarónak szentelték, mikor az V. században idetemették. Ám tulajdonképpen a katakombák három különböző sírhelyet jelölnek, melyek az évek alatt összeolvadtak. A katakomba alsó szintje II. században épített síremlékeket őriz. Más földalatti temetkezési helyszínektől eltérően, San Gennaro katakombáiban elkülöníthetünk nagyméretű termeket a gazdagabbak nyughelyéül, s vannak a szegényebbeknek szánt falba mélyesztett fülkében helyet kapó urnák és egyszerűbb síremlékek is. Gyönyörű freskók díszítik a falakat, a szentek és családok képeivel. Egy San Gennaróról készült képen láthatjuk a Vezúvot is, ahogy kitölti a hátteret.

L'Antica Pizzeria Da Michele

Ez a pizzéria a történelmi városközpontban már jóval azelőtt is híres volt, mikor Julia Roberts az Ízek, imák, szerelmek című filmben itt majszolt egy szelet pizzát. Már majdnem egy évszázada működött a pizzéria, mikor Da Michele-nek sikerült hírnevet szereznie azáltal, hogy Olaszország legfinomabb pizzáját készítette el. Ma már nap mint nap helyiek és turisták tömegei sorakoznak fel, hogy megkóstolják a kétféle pizzakülönlegességet. Az egyik a marinara, melyet paradicsommal és különféle fűszerekkel tálalnak, a másik pedig a margherita, melynek jellegzetessége a krémes mozzarella. A pizzákat kemencében sütik ki, míg a széle ropogósra nem sül.

Castel dell’Ovo

Nápoly legrégebben épült vára a Castel dell’Ovo, avagy a „Tojásvár”, mely nevét onnan kapta, hogy állítólag Vergilius egy tojást helyezett a vár alapjai alá. A legenda szerint a vár minden katasztrófával szemben védve van, amíg a tojás sértetlenül áll. A XII. századi vár egy tengerbenyúló hegyfokra épült, így a bástyákról pazar kilátások nyílnak. A vár egyes szobáiban néprajzi múzeum működik, ahol különféle kerámiákat, agyagedényeket, és fémtárgyakat tekinthetünk meg, melyek a korabeli nápolyi életet elevenítik meg. A vár és a múzeum megtekintése is ingyenes.

Spaccanapoli

A Spaccanapoli vagy más néven Decumano Inferiore, egy hosszú, szűk utca, mely kettéválasztja Nápoly városát. Ez az út azóta foglal itt helyet, mikor a görögök a VI. században új kolóniát alapítottak a környéken. Az évszázadok történelmét magába foglaló út templomok, terek, kávézók és különféle üzletek színes kavalkádjának ad helyet. Természetesen a helyi lakosok minden apró-cseprő titka kiszivárog az utcára, s így lehetünk tanúi annak, hogy milyen is az élet Nápolyban.

Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeum

Nápoly egyik legértékesebb látnivalója a régészeti múzeum, mely a Vezúv 79-es kitörése után megmaradt emlékeket állítja ki. A kimentett bronzszobrok, freskók és mozaikok mellett mindennap használatos tárgyakat, például konyhai eszközöket is láthatunk. A múzeum leghíresebb műalkotása a Nagy Sándor-mozaik, melyet eredetileg Pompei-ben találtak Faun házában, a Kr. e. 100. év tájékán. Ez egy ütközetet ábrázol Nagy Sándor és III. Dáriusz perzsa király seregei közt. E múzeum őrizheti a Farnese-bikát, mely az ókorból fennmaradt legnagyobb egy talapzaton álló szoboregyüttese. A hellenisztikus szoborkompozíció Amphiónt és Zéthoszt eleveníti meg, ahogy Dirkét a feldühödött bika szarvához kötözik.