Észak–Olaszország egyik legszembetűnőbb jellegzetessége a földrajzi sokszínűsége, hiszen a táj Alpesi hegyekkel és a gleccsertavakkal valamint az Adria és az olasz Riviéra napsütötte partvidékével is büszkélkedik. A régió városai...

Észak–Olaszország egyik legszembetűnőbb jellegzetessége a földrajzi sokszínűsége, hiszen a táj Alpesi hegyekkel és a gleccsertavakkal valamint az Adria és az olasz Riviéra napsütötte partvidékével is büszkélkedik. A régió városai és tájegységei kulináris élvezetekre és kulturális értékek felfedezésére nyújtanak lehetőséget, így Leonardo de Vinci mesterművét Az utolsó vacsora festményt is megtekintheti az idelátogató. Az egyik legkedveltebb úti cél Olaszország egyik leggazdagabb tartománya: Észak-Olaszország, amely luxus üdülőhelyeket kínál az idelátogatóknak valamint az elegáns üzletei bevásárlásokra is lehetőséget nyújtanak. Akár kiváló borok kóstolására, vagy világszínvonalú konyhával rendelkező éttermek meglátogatására vagy ősi várak, katedrálisok és templomok felfedezésére vágyik az idelátogató, a régió igazán emlékezetes utazási élményeket kínál mindenki részére, aki a nyaralását Olaszországban szeretné tölteni.

 

Bologna

Bologna egyik legnagyobb városa Észak-Olaszországnak, amely a La Rossa nevét a vörös tégla épületekről és cserép tetőkről kapta. Ezt a helyet az építészet szerelmesei álomvárosának is tartják. Habár Bologna főként a középkori tornyokról és a széles tornácokról, árkádokról ismert - hála a széleskörű restaurálási folyamatoknak – a város építészetét etruszk és a római stílusú szerkezeteket is jellemzik. Az 1088-ban alapított Bolognai Egyetemet mindenképp érdemes meglátogatni, hiszen ez a világ legrégibb felsőoktatási intézménye és még mindig diákok ezrei iratkoznak be évről-évre. Bologna városába tett utazás nem lehet teljes a Piazza Maggiore meglátogatása nélkül, ahol a még mindig befejezetlen Basilica San Petronio homlokzata teszi a csodálatos belső tereket még inkább figyelemre méltóvá.

Gran Paradiso Nemzeti Park

Európa egyik legnagyobb és legjobban megőrzött természeti területe a Gran Paradiso Nemzeti Park, amely nevét Olaszország legmagasabb csúcsáról, a Gran Paradisoról kapta, amely az egyetlen 4000 méter fölötti csúcs az Alpokban, amely teljes egészében az ország határain belül fekszik. A területet Olaszország első nemzeti parkjának 1920-ban jelölték ki, részben azért, hogy megvédjék a kőszáli kecskék (hegyi kecskék, amelyek az akár 1 méter hosszra is megnövő szarvukról a legismertebbek) fogyatkozó populációját. A park a túrázók paradicsoma késő tavasztól és nyáron, amikor a növények virágoznak, valamint ez egy nagyszerű nyaralóhely lehet a sífutás és a hótalpas túrák szerelmeseinek is a tél folyamán.

Bergamo

A két önálló részből álló Bergamo város a toronymagasan fekvő Bergamói Alpok lábánál található. A Città Alta vagyis a Felsőváros, egy középkori város, amelyet egy XVI. században épült fal ölel körül, míg az alsó rész, a Città Bassa egy viszonylag modern város. A legtöbb látogató egyenesen a régi városrészbe megy, hogy felfedezze a gyönyörűen megőrzött középkori és reneszánsz építészet látnivalóit valamint a festői tereket, köztük a díszes bazilikát a Santa Maria Maggiore-t, amely a zeneszerző Gaetano Donizetti nyughelyéül szolgál. A Raffaello, Botticelli és Canaletto számos festmény-gyűjteményét őrző Carrara Akadémia (Accademia Carrara) kihagyhatatlan látnivaló.

Verona

Verona város Shakespeare Rómeó és Júlia jelenete miatt a legismertebb. Verona egy festői város, amely tele van római kori romokkal, reneszánsz palotákkal és középkori épületekkel. A Milánó és Velence között található város egy kicsit kevesebb figyelmet kap az utazóktól, mint a több híres szomszédváros, de nem a látnivalók hiánya miatt. Verona egy régi olasz város bájait kínálja anélkül, hogy az idelátogatóknak állandóan küzdeni kellene a tömeggel. Bár az ide utazók első állomása a Júlia ház a nemrégiben hozzáépült erkéllyel, fontos megjegyezni, hogy a Rómeó és Júlia csak egy kitalált történet hősei voltak.

Genova

Néha más olasz városok, mint például Róma, vagy Velence beárnyékolták népszerűségét, azonban Genova mégis Olaszország egyik igazi rejtett kincsének számít. Olaszország Észak-nyugati partvidékén található, Liguria régió fővárosát - Genovát - a legtöbben Kolombusz Kristóf születési helyével hozzák összefüggésbe. A város fő látnivalója a történelmi központja, amelyet szűk, kanyargós utcák jellemeznek, amelyen minden kanyarban felfedezhetők a város csodálatos építészeti és művészeti kincsei. A városközpont bázisa a történelmi kikötő, ahol hajótársaságok személyszállító hajói, jachtok és a halászhajók dokkolnak. Genova tengeri kikötője manapság fiatalos trendeknek megfelelően újdonságokkal bővült, mint például a nyüzsgő kikötőrész, vízparti bárok és az Genovai Akvárium is megtekinthető.