Firenze Olaszország egyik legnépszerűbb turistacélpontja, de épp a híres város mellett nagyon sok vonzó hely van, melyeket már egy rövid kirándulás során elérhetünk. A Firenzébe látogatók így elhagyhatják a várost, és élvezhetik a csendet, a nyugalmat egy borvidéken vagy éppen egy elbűvölő város utcáin...

Firenze Olaszország egyik legnépszerűbb turistacélpontja, de épp a híres város mellett nagyon sok vonzó hely van, melyeket már egy rövid kirándulás során elérhetünk. A Firenzébe látogatók így elhagyhatják a várost, és élvezhetik a csendet, a nyugalmat egy borvidéken vagy éppen egy elbűvölő város utcáin. E helyszínek többsége autóval vagy vonattal megközelíthető. Bár valóban nehéz elszakítani bárkit is a toszkán főváros izgalmától, ezek a kirándulások Firenzéből egyértelműen megérnek egy utazást...

 

Assisi
A Firenzébe utazóknak feltétlenül el kell menniük Assisi városába is, Assisi Szent Ferenc szülőhelyére, mely körülbelül kétórányira található Firenzétől. E kis középkori város egy dombon áll, népszerű helyként szolgál a vásároknak, kiállításoknak, így a turisták, ha egy kirándulás mellett döntenek, vegyék fontolóra a lehetséges eseményeket is. A történelmi Assisi kis területet ölel fel, könnyedén felfedezhető minden pontja gyalog is. Assisi körbesétálása egy kellemes délutáni időtöltés, kivétel, ha ezt nagyon meleg napokon tennénk, ilyenkor a hűvös reggelek jobb döntésnek mutatkoznak.


A felfedezőkörutat Assisi legrégibb részén, a legmagasabb pontján érdemes kezdeni, így lefelé sétálva élvezhetjük az alattunk elterülő nevezetességekre néző kilátást. A két legnépszerűbb látnivaló a Szent Ferenc Bazilika, illetve a San Rufino Dóm. A Rufino Dómnak van egy múzeuma, melyet érdemes megtekinteni. A városközpontban található a Piazza del Comune a jól ismert oroszlánok szökőkútjával és az óratoronnyal. Az assisi kirándulás nem teljes anélkül, hogy láttuk volna a Szent Klára Bazilikát, ahol állítólag az a feszület áll, mely beszélt Szent Ferenchez.

Val d’Orcia

Val d’Orcia egy festői toszkán régió, mely Firenzétől kétórás vonatútra található. Láthatóak itt lenyűgöző falvak, kastélyok és parasztházak is, melyek mindegyikéhez egy rövid kirándulás során eljuthatunk. Az egész vidéket nemzeti parkként védik. Nem érdemes kihagyni sem a középkori kastélyokat, sem pedig Pienza falvát, melyet az „ideális városként” emlegetnek. Más híres falvak még Radicofani, illetve Montalcino, melynek van egy XIV. századi erődje, melyből lenyűgöző kilátás nyílik a völgyre és a vidék néhány legkitűnőbb borvidékére. 

Cinque Terre

Azon turisták, akik „menekülnének” Firenzéből egy kis természet általi feltöltődésért, Cinque Terre felé vegyék az irányt. A környéken öt falu található, kilométeres turistaútvonalakkal, beleértve a 18 km-es tengerparti vonalat is. A régió négy falva a part mentén terül el, emlékezetes kilátásokat biztosítva. Minden falunak megvan a maga bűbája, a kalandvágyó turistáknak ezt gyalog érdemes felfedezni. Cinque Terre elképesztő tájairól, valamint osztályelső éttermeiről ismert.
Akinek van kedve és ideje a hosszú túrákra, minden faluhoz eljuthat, ha követi az ösvényeket, de azok, akik egy kevésbé aktív kirándulásra vágynak, választhatják a Santuario della Madonna di Montenero felé vezető rövidebb utat is. Cinque Terre két és fél óra alatt elérhető autóval, vonattal kicsit hosszabb az út.

San Gimignano 

Mindössze egyórás út (autóval vagy busszal) vezet Firenzéből San Gimignano delle Belle Torriba, egy kis középkori városba, mely története a VIII. századból ered. Talán ez a leghíresebb az ország kisvárosai közül. San Gimignano 14 középkori toronnyal büszkélkedik abból a 72-ből, melyek valaha léteztek, illetve csodálatos kilátások nyílnak innen az olajfaligetekre és szőlővidékekre. Azoknak az utazóknak, akik meg szeretnék tudni, milyen volt Toszkána a középkorban, muszáj ellátogatnia San Gimignanóba és végigsétálni a szűk, térköves utcákon. A tornyok a valaha élt gazdag családok státuszszimbólumaiként épültek, hisz az egyre magasabb tornyok építésével versengtek akkoriban.


A turistáknak érdemes felmerészkedni a Torre Grossa tetejére, mely a palotákra és a város tereire ad pompás kilátást, akár a Piazza della Cisterna vagy a Piazza del Duomo. A Palazzo del Polopón található városháza is megér egy látogatást.

Lucca

Lucca egy népszerű kirándulás Firenzéből, hiszen a látnivalók kis helyre sűrűsödnek, és kevesebb, mint egy órára található Firenzétől. Kölcsönözhetünk egy biciklit is, hogy a falak körül tekerjünk, hisz ez remek lehetőséget kínál a tájakban való gyönyörködésre. A városban nagyon sok szép templom és kert található. A Duomo San Martino sok kincset rejt, mint Tintoretto Utolsó vacsorája vagy Ilaira del Carretto síremléke. A Palazzo Pfanneren gyönyörű barokk kerteket láthatunk, a San Michel templomban pedig egy aranyos kis múzeum is látogatható. Egy egyedülálló nevezetességgel is találkozhatunk a Palazzo Guingin, ahol egy fa magasodik egy toronyból.

Pisa

Természetesen mindenki ismeri a híres pisai ferde tornyot, azt a fehér márványharangtornyot, mely 56 méter magas is lehetett volna, ha nem kezdett volna eldőlni az építkezés során. Habár a torony a város legnépszerűbb látványossága, egy gyönyörű katedrális is található mellette, a Duomo di Pisa, melyet szintén vétek lenne kihagyni. A belseje tekervényes faragványokkal van díszítve, csodálatos szobrokkal és egy elegáns dómmal egyetemben.
A város könnyen megközelíthető vonattal vagy busszal. A busz a Piazza dei Milacollinál teszi le az utasokat, melyet a „Csodák tere” néven is illetnek. Itt található a torony, a templom és a keresztelőkápolna. Pisa nagyjából egy órányira fekszik Firenzétől.

A Chianti borvidék

Firenze is része a híres Chianti borvidéknek, mely kétségtelenül Toszkána leglenyűgözőbb területe. A Chianti borvidék Firenzét, Sienát és a köztük elterülő összes területet magába foglalja, de ide tartozik még a nyugati irányban fekvő terület Val d’Elsán keresztül, illetre keletre pedig Valdarnón keresztül. A régió nem ér ott véget, hanem beleolvad a környező vidékekbe. A Chianti-vidéken utazva elhaladhatunk szőlőkertek, csodás plébániák, vidéki házak, olajfaligetek és hömpölygő zöld dombok mellett.

E csodaszép vidék nagyon sok fotósnak és művésznek adott már ihletet. Az imádnivaló falvak és a lélegzetelállító vidék mellett, a Chianti borvidék természetesen borkóstolási lehetőségeket is kínál. Néhány az itt termelt borok közül: Chianti Rufina, Classico, és a Chianti Colli Fiorentini. Itt egy egész napot el lehet tölteni borkóstolással, illetve a szőlőskertek látogatásával. 

Siena

A XIII. századi varázslatot kereső turisták számára Siena az ideális hely: egy kis város nagy személyiséggel. Siena építészetének, kincseinek legnagyobb részét a Piazza del Campón tartotta fent. A tértől nem messze áll a Palazzo Pubblico, - Siena városháza már majdnem 800 éve – ahol a művészet- és történelemimádók megtekinthetnek egy XIV. századi freskógyűjteményt, például Simone Martini alkotásait is. A Torre Mangia csodálatos kilátást kínál a környező vidékre. Sienában sok borozó, étterem és butik áll rendelkezésünkre, ha enni vagy éppen vásárolni szeretnénk. Firenzétől kevesebb, mint egyórás vonatútra fekszik.