Isztambul egy kulturális és történelmi jegyeket egyaránt magán viselő izgalmas város, mely sok mindent kínál a világ minden tájáról ideérkező utazónak. A neolitikum idején alapították, ma már azonban Isztambul egy modern város, mely mecsetei, bazilikái...

Isztambul egy kulturális és történelmi jegyeket egyaránt magán viselő izgalmas város, mely sok mindent kínál a világ minden tájáról ideérkező utazónak. A neolitikum idején alapították, ma már azonban Isztambul egy modern város, mely mecsetei, bazilikái, katedrálisai, és a régi bazárjai által mégis hű maradt történelméhez. Kelet és a Nyugat között állva, Törökország legnagyobb városa az intrika és bűvölet kisugárzását kínálja, mely vonzóvá teszi minden látogató számára. Az alábbiakban Isztambul legnépszerűbb turisztikai látnivalóit tekintjük át:

 

 

Galata-torony

67 méteres magasságával, a Galata-torony meghatározza Isztambul látképét, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a régi városra és környékére. A középkori kő torony, más néven Krisztus tornya, építésekor, 1348-ban Isztambul legmagasabb épülete volt. És még a mai napig Isztambul fölé magasodik. A torony szerepe folyamatosan változott az évszázadok során, egy időben a tüzek észlelésére használták. Ma, a felső részén egy kávézó, étterem és éjszakai bár kapott helyet, a kilenc emeletes épület legtetejét pedig lifttel érhetjük el, ahonnan lenyűgöző kilátásban lehet részünk.

Isztambul Régészeti Múzeum

Az egyik legfontosabb múzeum Törökországban, az isztambuli Régészeti Múzeum, ami tulajdonképpen három múzeumból áll: a Régészeti Múzeum, az ókori Keleti Múzeum és a Török Képzőművészeti Múzeum. A három múzeumban összesen több mint 1 millió tárgy található a világ civilizációiról. 1891-es alapításakor ez volt az első török múzeum, és a Topkapi palotában kapott helyet. A Török Képzőművészeti Múzeum az 1472-es évig nyúlik vissza. Számos értékes leletet mutat be, köztük Nagy Sándor szarkofágját is.

Chora Templom

A Chora templomhoz vezető út a turisták által nehezen járható, de a látogatók szerint a gyönyörű bizánci művészet miatt megéri az erőfeszítést, hogy eljöjjenek ide. Pompás mozaikok és freskók ábrázolják Jézusnak és édesanyjának, Szűz Máriának az életét. A Szent Megváltó templomát Chorában a bizánci építészet egyik legszebb műveként tartják számon. Konstantin idejéig visszanyúlva, Chora a korai éveiben egy kolostor volt; néhány évszázaddal később pedig egy mecset lett, és 1948-ban múzeummá alakult.

Elsüllyedt Palota

Az Elsüllyedt Palota a 16. századtól Isztambul teljes lakosságát ellátta vízzel, amikor I. Justinian római császár elrendelte megépítését. A látogatás után az utazók általában az ókori rómaiak építészeti technológiájáról áradozva hagyják el ezt az építészeti csodát, eltűnődve azon, hogy hogyan tudták akkoriban ezt megépíteni. A földalatti ciszterna, csak pár lépésre helyezkedik el a Kék mecsettől, melyet a Szent István Bazilika helyén építettek a harmadik században. Az Elsüllyedt Palotaként ismert ciszterna 2,8 millió köbméter vizet tud tárolni. A ciszterna az 1963-ban forgatott, „Oroszországból szeretettel” című James Bond film egyik is helyszíne volt.

Dolmabahce Palota

Exkluzív, osztályon felüli és gyönyörű: ez csak pár jelző, melyekkel leírható a Dolmabahce Palota, melyet a Versailles-i kastéllyal szoktak összehasonlítani. Törökország legragyogóbb palotája a 19. században, 14 tonna arany felhasználásával készült, és ötvözi a hagyományos török építészetet az európai neoklasszikus, barokk és rokokó stílusokkal. 1856-1924 között hat szultánnak adott otthont, továbbá otthont ad a világ legnagyobb Bohemian kristálycsillárának is, mely Victoria királyné ajándéka volt. A Dolmabahce Palota fekvése lenyűgöző, hiszen a Boszporusz partján épült.