A több mint ezer meseszép szigetet felsorakoztató és mélyen tagolt, közel hatezer kilométeres partvonallal rendelkező Horvátország számtalan gyönyörű tengerparttal büszkélkedhet. Az ország függetlenedése...

A több mint ezer meseszép szigetet felsorakoztató és mélyen tagolt, közel hatezer kilométeres partvonallal rendelkező Horvátország számtalan gyönyörű tengerparttal büszkélkedhet. Az ország függetlenedése, valamint az Európai Unió-hoz történt csatlakozása óta sokkal könnyebben megközelíthetőek a tengerpartjai, így népszerűsége is nőtt. Arra azonban figyelnünk kell, hogy viszonylag ritkák a szép homokos strandok, legtöbbjük kaviccsal borított. Az Adriai-tenger tiszta, kék vize és a sziklás partok által alkotott lenyűgöző kilátás vonzzák a nyaralni vágyókat Horvátországba. Íme néhány, a legszebb tengerpartok közül.

 

 

Omis

Hosszú és széles partja miatt Omis igen kedvelt célpont. A tengerparti város, partvonala az Omis Riviéraként is ismert. A partot fenyő és csermelyciprus fák tarkítják, a kényelmes sétákat pedig a Cetina folyó hordalékaként lerakódott puha homokrétegnek köszönhetjük. A folyókanyon és a háttérben meghúzódó hegyek a festői látványt drámaian fokozzák, ezzel igazán különleges vizuális élményt alkotva.

Banja

Horvátország déli partján található Dubrovnik, a város, ami nem csak a városnéző turistákat vonzza, hiszen remek strandokkal is büszkélkedhet. Banja Beach a város óvárosától keletre helyezkedik el, Dubrovnik legjobb szállodáinak egy része a kavicsos partja közelében található. A part napernyőkkel, nyugágyakkal, és zuhanyzóval felszerelt öltözőkkel rendelkezik, szinte minden kényelmi szempontot kielégítve. A jet ski és a siklóernyőzés szerelmesei, valamint a vízi sportokat kedvelő, és aktív kikapcsolódásra vágyó turisták is biztosan élvezni fogják az itt eltöltött időt.

Dubovica

Hvar déli partján található Dubovica, a sziget legnagyobb és legnépszerűbb strandja. Milna városától csupán csak egy rövid autóúttal elérhetjük a kavicsos tengerpartot és a dombos tájon, kőházak között megbúvó smaragzöld lagúnát. A parkolási lehetőségek azonban korlátozottak, így elkerülhető, hogy a tengerpart zsúfolásig megteljen. Nyugodt, kristálytiszta vizének köszönhetően népszerű célpont a búvárok körében is.

Makarska

A Makarska és Split között található régiót, a dalmát tengerpartot sokan csak makarskai riviéraként ismerik. A Biokovo hegy lábainál található Makarska, melynek öblében védett, kavicsos tengerpart helyezkedik el. Fákkal borított sétánya mentén elegáns kávézók, valamint előkelő éttermek és üzletek várnak bennünket. A család-barát strandon jet ski és vízi bicikli is kölcsönözhető.

Stara Baska

Krk délnyugati partján, a sziget főútjának végénél található egy kis falu, Stara Baska. A helyben termelt és hántolt búzájáról is ismert kis település, ma már inkább meseszép kavicsos partja teszi ismertté. Strandja az Oprna öbölben fekszik, hajóval és gyalogosan egyaránt megközelíthető. Nyugodt, csendes mivolta miatt, a tengerparton háborítatlanul élvezhetjük a szikrázó napsütést és a türkizkék tenger látványát és kellemes hullámait.