”Üdvözlet a Napnak” egy állandó művészeti installáció, a horvát tengerparton fekvő, nyüzsgő középkori kikötővárosban, Zadarban. A háromszáz többrétegű üveglapból álló, napelemekkel ellátott üveglapokat felsorakoztató alkotást...

”Üdvözlet a Napnak” egy állandó művészeti installáció, a horvát tengerparton fekvő, nyüzsgő középkori kikötővárosban, Zadarban. A háromszáz többrétegű üveglapból álló, napelemekkel ellátott üveglapokat felsorakoztató alkotást egy helyi építész, Nikola Basic álmodta meg.

A napelemek elnyelik a fényt napközben, majd naplemente után egy animált fényjáték jelenik meg rajtuk, melyhez a nap folyamán elnyelt energiát használják fel. Ez az energia azonban nem csak a kijelző paneleket, hanem Zadar vízpartjának jelentős részét is megvilágítja, az elektromos árammal üzemeltetett fényforrásokhoz viszonyítva, mindössze a költségek harmadáért.

Ezek a napenergiát hasznosító panelek évente mintegy 46.500 kWh áramot állítanak elő. A 22 méter átmérőjű kört, egy fémgyűrű veszi körbe, mely ábrázolja a város szentjeinek nevét és ünnepnapjaikat, a Nap északi vagy déli elhajlását az Egyenlítőhöz viszonyítva, valamint a Nap meridiánját az ünnepekkor, valamint az égitest magasságát is, így az tulajdonképpen egyfajta naptárként is funkcionál.

A különleges alkotásnak azonban van egy párja is, a szintén Nikola Basic által tervezett tengeri orgona, mely a sétány nyugati részén található. A hatalmas hangszer 35 darab, különböző hosszúságú és átmérőjű csőből áll, melyek a hullámokat megtörik, és csodálatos dallamokat hoznak létre belőlük.