Gyönyörű sziklás, csipkézett partjaival és természetesen több mint ezer szigetével, Horvátország Európa kiemelkedő szépségű partvonalait adja. Természeti adottságai mellett a tengerparti városok izgalmas történelmet...

Gyönyörű sziklás, csipkézett partjaival és természetesen több mint ezer szigetével, Horvátország Európa kiemelkedő szépségű partvonalait adja. Természeti adottságai mellett a tengerparti városok izgalmas történelmet tudhatnak magukénak, melyet a római és velencei kori építészeti maradványok mesélnek el. Nézzük, mely helyekre - első rész - érdemes ellátogatni a csodás Horvátországban:

 

Korčula

A 6. legnagyobb horvát szigetet egy vékony szoros választja el az ország partjaitól. A sziget fővárosa is a Korčula nevet viseli. Szokták „kis Dubrovnikként” is emlegetni, nem véletlen, hogy az ország leggyönyörűbb partszakaszai közé sorolják. Legtöbben az egyedülálló építészeti kincsei miatt látogatják. Egyik legfőbb látványossága Marco Polo állítólagos szülőháza. Korčula leghatalmasabb és talán leggyönyörűbb épülete a XV. századi Szent Márk-katedrális, mely gót-reneszánsz stílusban díszeleg.

Rovinj

Rovinj kétség kívül a Mediterráneum legfestőibb városai közé tartozik. A pasztellszínű, vörös tetős házak egymás hegyén-hátán csodálatos kompozíciót képeznek a kis utcákkal. A város ma is horgászkikötőként működik, s lehet bérelni csónakot, ha fel szeretnénk fedezni a környéket. Ezt mindenképpen érdemes megtenni, hiszen a csipkézett part a gyönyörű erdeivel nagyon szép látványt nyújt.

Hvar

Hvar szigete, vagy még inkább Hvar városa Horvátország legnépszerűbb attrakciója. Olajfaültetvények és levendulaföldek adják a sziget „mesterséges” tájképét. Hvar városa egy természetes öböl közepén helyezkedik el, s délről Pakleni szigete határolja. Nyáron nagyon sok yacht tesz pihenőt itt is adriai hajózgatásuk során. Starigrad, a sziget legrégibb falva, illetve Jelsa is megemlítendő, ha a kis falvakat szeretnénk bemutatni, melyek a partot színezik ki, vagy éppen az erdők mélyén találhatók.

Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavakhoz kétség sem fér, hogy egész Európában páratlan szépséggel bírnak. Természetes adottságainak, a 16 tó rendszerének és hatalmas erdős komplexének köszönhetően 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították. A tavak egyedülálló színekben pompáznak, lehet azúr, zöld, kék vagy szürke. Ebben a gyönyörű környezetben rengetegféle állatfaj és madár él. Olyan ritkaságoknak ad otthont, mint a barnamedve, farkasok, sasok, baglyok, hiúzok, melyek a gyakoribb állatfajokkal együtt élnek.

Dubrovnik

Dubrovnik, avagy az „Adria gyöngye” nemcsak Horvátország, hanem a Meditáerráneum egyik legnagyobb kincse. A fallal körülvett város a tengeri kereskedelem céljából épült meg. A középkorban az Adria egyetlen városállamaként létezett, s így Velence vetélytársa lett, aminek köszönhető, hogy a XV-XVI. században jelentős fejlődésen ment keresztül. Lenyűgöző építészeti emlékeket hagytak az utókorra, templomok, kolostorok, múzeumok, szökőkutak és persze a különleges városfal meséli el a város történetét.

http://hellovilag.hu/2015/julius/horvatorszag-top10-es-latvanyossagai.html