Csehország a hagyományos, európai körutazásra vágyó utazók kedvenc úti céljává vált. Ez az ország azoknak a kedvelt célpontja, akik szeretik a patinásabb építészetet, részben azért, mert ez a kis szárazföldi ország többnyire érintetlenül maradt a világháborúk során, másrészt pedig azért, mert ezt a területet különböző nemzetek eltérő építészeti hatásai alakították az elmúlt évezred során...

Csehország a hagyományos, európai körutazásra vágyó utazók kedvenc úti céljává vált. Ez az ország azoknak a kedvelt célpontja, akik szeretik a patinásabb építészetet, részben azért, mert ez a kis szárazföldi ország többnyire érintetlenül maradt a háborúk során, másrészt pedig azért, mert ezt a területet különböző nemzetek eltérő építészeti hatásai alakították az elmúlt évezred során. A cseh kultúra hagyományőrző, hiteles maradt az idők során és kiszolgálja a jelenlegi igényeket is. Az eredmény egy bájos „visszalépés” egy mesebeli világba, az. Íme, néhány a legszebb helyek közül, amit mindenképpen érdemes meglátogatni a Cseh Köztársaságban:

 

 

Karlštejn vára

Ez a XIV. századi gótikus vár volt az otthona IV. Károly német-római császárnak. A vár mintegy 30 km-re található Prágától, és egy egész napos kirándulást érdemes ebbe a városba tervezni. A kastély egyrészt háborús erődként szolgált, valamint kincsek őrzésére (koronázási ékszerek, ereklyék) is, továbbá különböző pontjai királyi pihenőhelyül is szolgáltak. A vár három teraszos (szintes) elhelyezkedésű, mindegyik szint mást jelképez. A legkisebbtől a legnagyobbig, a következőnek hívják az egyes szakaszokat: „Császári Palota”, „Marian torony, and „a Nagy torony”. A lovagok és a császár lakott a császári palotában, míg a „Marian torony” volt fenntartva a császárné számára, és a „Nagy tornyot” tartották fenn „Isten” számára, így ezen belül található egy kápolna is.

Karlovy Vary

Erről a hőforrásairól ismert városról több száz évig azt hitték, hogy olyan gyógyító vizei vannak, amelyek a rossz emésztéstől az agydaganatokig mindent meggyógyítanak. Mint sok hőforrással rendelkező régióban, itt is gyógyfürdő komplexumokat építettek ki. Ebben az esetben az átalakulás a XIII. században történt IV. Károly megbízására. Mivel a fürdők nemesek által igénybe vehető helyszínek voltak, építészetileg is mindig pazarnak minősültek. Ugyanakkor egy sor természeti katasztrófa elpusztította azokat az épületeket, amelyek a XVIII. és a XIX. században, Karlovy Vary fénykora előtt fennálltak. A város mindennek ellenére még mindig megőrizte nagyszerű és festői mivoltát, és a fürdők még ma is, - több, mint hat évszázaddal később is - látogathatóak, és számtalan alkalommal gyógymódot jelentenek, több száz betegség esetén.

Kutna Horá

Kutna Horát kezdetben az 1142-ben megalapult első cseh kolostora miatt tartották számon, majd a XII. században a város hegyeiben fellelt nagy ezüstbányák következtében virágzásnak indult. A város a fellendülés időszakában német fennhatóság alatt állt, amely időszakban egy sor látványos gótikus épület jött létre. A kihagyhatatlan helyek között szerepel, az öt templomhajós Székesegyház, a Szent Borbála templom. Szintén érdemes megtekinteni az egykori királyi székhely és pénzverde épületét, amely most az „Olasz Bíróság” valamint a jelenlegi múzeumként működő Csontkápolnát, valamint még két gyönyörű gótikus templomot. A gótikus építészet szerelmesei már csak kevés az 1300-as évekből fennmaradt épületet tudnak megtekinteni.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov várost a hatalmas csehországi kastélya is fémjelzi, Krumlov régióban található. A várat a késői tizenharmadik században építették, amikor a régió még a csehek fennhatósága alatt volt, mint a kereskedelem fellegvára. A Moldva folyó kettős kanyarulatánál való elhelyezkedése miatt, tökéletes hely volt az építkezésre. A város megjelenése alig változott a XVIII. század óta, és az épületeket nagyon jól karbantartották és felújították. Ez egy szép kastélyváros, amely még mindig –megjelenését, hangulatát tekintve - egy középkori város érzetét kelti. Kanyargós macskaköves utcák és élénk színű stukkó homlokzatok teszik Cesky Krumlov utcáit széppé és egyedivé. Az utcák izgalmas üzleteket, zamatos ételeket kínálnak és időtlen bájt sugároznak.

Prága

A Moldva folyó gyöngyszemének, Prágának kulturális nagyságát és jelentőségét 1100 éves történelme igazolja. A város virágzott mind a gótikus és mind a reneszánsz korszakok idején. Még ma is a legnagyobb városa a Cseh Köztársaságnak, emellett egyik leggazdagabb és legváltozatosabb városa is, építészeti és művészeti látványosságai sok különböző évszázadból származnak és különféle építészeti esztétikai jellemzőkkel bírnak. Prága a tíz leglátogatottabb európai város egyike, nagyszerű rálátást enged egy évezred építészetére. Leglátogatottabb helyszínei közé tartoznak a kastélyai és katedrálisai vagy például a festői Károly-híd. Kafka „szerelmesei” megtekinthetik egykori lakhelyét és a temetőt, ahol elhantolták. A többfajta modern művészetet kedvelők megnézhetik az óriási Metronómot, vagy a „Fred és Ginger Táncházat” is.