Az ikonikus Meenakshi-templom Madurai városban található „Tamilnádu” dél-indiai államban. A központjában fekvő 2500 éves múltra visszatekintő városban található a Meenakshi-templom, amelyet Parvati hindu istennő...

Az ikonikus Meenakshi-templom Madurai városban található Tamil Nadu dél-indiai államban. A központjában fekvő 2500 éves múltra visszatekintő városban található a Meenakshi-templom, amelyet Parvati hindu istennő földi megtestesítőjének, az  Siva hitvesének, Meenakshi istennőnek szenteltek. Már régóta, mind az indiai, mind nemzetközi szinten turisztikai látványosságnak számít a templom, amellett, hogy ez a hindu zarándoklat egyik legfontosabb helyszíne is.

Madurai lakosai számára a templom a kulturális és vallási élet központja is. Az eredeti Meenakshi-templomot „Kulasekarer Pandya” építette a VI. században, de a templom a mai arculatát a „Nayakas-dinasztiának” köszönheti, akik a XVI. századtól a XVIII. századig uralkodtak Madurai-ban. A Nayakas uralkodása Madurai arany korszakát fémjelzi, amikor a művészet, az építészet és az oktatás széles körben virágzott. A színek kavalkádja egy újabb kiegészítésnek számít. A templomkomplexum 45 hektáron fekszik, 12 kapubejárója van, amelyeket „gopuram”-nak neveznek. A híres déli torony a legmagasabb, mely 52 méter magasan nyúlik az égbe.

Mindegyik „gopuram” többemeletes szerkezetű, meredek piramis alakú, amelyet több ezer, a szivárvány minden színében pompázó festett kőfigura - állatok, istenek, istennők és démonok - fed. A komplexumon belül számos szentélyt Meenakshi istennőnek, az ő hitvesének és fiuknak ( Ganesha, elefánt istennek) szenteltek. Mind a Meenakshi és Sundareswarar szentélyeknek aranyozott tornyai vannak, amelyek teteje nagy távolságból is látható. Található itt egy megszentelt víztartály, számos csarnok és számtalan oszlopos csarnok (Mandapas). Szétszórva a komplexumban megdöbbentő számú szobor található, istenszobrok, harcosok lóháton, valamint csatajeleneteket és ezen túl még a Mahábhárata indiai eposzból való karaktereket ábrázoló alkotások is.

Becslések szerint 33.000 szobor található az egész templomban. A templom nem volt mindig ennyire élénk festésű. Az eredeti szerkezet valószínűleg festetlen gránit volt. Majd az emberek elkezdték megfesteni a szobrokat, mert azt akarták, hogy a templom színesebb legyen a nagy rendezvények, fesztiválok során. Az esztelen felújítások következtében az évek során lerakódott vastag zománc- és cementréteg elfedi az eredeti szerkezetet, így nehéz meglátni a rétegek alatt rejlő eredeti kőszerkezetek szépségét. Szerencsére, az elmúlt néhány évtizedben egyre inkább előtérbe került az az igény, hogy visszaállítsák a templom eredeti szépségét. Több restaurálási munka zajlott az elmúlt években azzal a szándékkal, hogy helyreállítsa az évszázados Meenakshi-templomot az eredeti állapotába.