Indiában a tavasz kezdetét a színek fesztiválja, vagyis a Holi jelzi. Ez egy alapvetően tavaszi vallási fesztivál, melyet márciusban tartanak, a teliholdat követően. Sok figyelemfelkeltő mitológiai legenda kapcsolódik az ünnephez. Holika Dahan legendája az egyike ezeknek és egyben a legnépszerűbb is...

Indiában a tavasz kezdetét a színek fesztiválja, vagyis a Holi jelzi. Ez egy alapvetően tavaszi vallási fesztivál, melyet márciusban tartanak, a teliholdat követően. Sok figyelemfelkeltő mitológiai legenda kapcsolódik az ünnephez.


Holika Dahan legendája az egyike ezeknek és egyben a legnépszerűbb is. A fesztivál során megemlékeznek a jó győzelméről a rossz felett. Az ünnepség általában körülbelül 2-5 napig tarthat, hossza az ország egyes pontjain eltérhet egymástól, néhány helyen akár 16 napig is elhúzódhat.

A Chhoti Holi-n máglyákat égetnek és Holinak virágokat, valamint kókuszdiót kínálnak fel, míg a fesztivál másnapján, a nagy Holi fesztivál a család és a barátok körében zajlik. A nap kezdetén színes festékporokat szórnak, valamint vizet locsolnak egymásra az emberek.

Az ünnepség a gonosz pusztulását, a remény és a jó győzelmét jelképezi. Elképesztő látványt nyújt a színek kavalkádja, jellegzetes hangulat járja át az egész ünnepet.