A hegyekkel körbe ölelt Yazd remek lehetőségeket kínál, hogy kicsit kiszakadjunk az iráni nagyvárosok forgatagából és az agyagból épült házak közt kisebb időutazáson vegyünk részt...

A hegyekkel körbe ölelt Yazd remek lehetőségeket kínál, hogy kicsit kiszakadjunk az iráni nagyvárosok forgatagából és az agyagból épült házak közt kisebb időutazáson vegyünk részt. Az óváros szűk és kacskaringós utcáit járva szinte megelevenedett előttünk a múlt század, érzésünk csak fokozódott mikor egy-egy fekete „lepelbe” öltözött alak suhant el előttünk…

Háttérben a Péntek mecset, míg az előteret a jellegzetes széltornyok uralják...

A hangulatos sikátorok aprócska alagútjai...  

A Péntek mecset (Jame mecset) az egész óvárosból jól látható és döbbenetes erővel hívogatja az erre tévedő turistát. A 12. században épült mecsetet a mai napig használják, természetesen az évszázadok alatt többször újjá építették, a ma látható jellegzetes alakját a 14. században nyerte el. A mecset kiemelkedő példája a perzsa Azari stílusnak. Homlokzatának szépsége és egyedi kialakítása a világ legszebb mecsetei közé emeli, két minarete pedig a legmagasabb egész Iránban. Árkádos udvaráról jól belátni a mecsetbe, ahol az imádkozók látványa örökre emlékezetessé teszi a látogatásunk.

Az apró részletességgel kidolgozott homlokzat...  

A mecset belső része, ahol egy mesés mihrab is látható 1365-ből... 

Az Azari stílus jellegzetes mintái...  

A lüktető és egyben hamisíthatatlan bazári hangulatot is átélhetjük a városban. A fedett bazárban érdekesebbnél érdekesebb portékákkal találkozhatunk, ám halkan megjegyezzük Irán legjobb bazárja nem Yazdban található. A helyiek azonban előszeretettel vásárolnak a mai napig a soukban.

A yazdi bazár... 

Bő választék a Hölgyeknek...  

Az régi városrész telis-teli van ciszternákkal és hozzá kapcsolódó széltornyokkal: ez lenne az ősi klíma. A nyári nagy melegben minden apró hűsítő funkció jól jön, de itt ennél többről van szó. A levegő és a hideg víz áramoltatásával akár 10 fokkal is hűvösebb levegőt juttathatnak a lakóházakba. 

A fent említett széltornyok... 

A város egyik jelképe az Amir Chakhmaq Complex, mely egy hatalmas téren terül el, hogy szépségével koronaként ékeskedjen rajta. A komplexum magába foglal egy mecsetet, egy karavánszerájt, egy fürdőt és még számtalan boltot. A monumentális épület legszebb és egyben leglátványosabb része a háromszintes süllyesztett boltozat.

Yazd nyugodt és meseszép világa elvarázsolt bennünket. A hangulatos, patyolattiszta utcák, a helyiek kedvessége, mellyel felénk közeledtek örökre emlékezetes marad. A varázslatos napfelkelték illetve naplementék látványa, ahogy vörösre festették a környező hegyeket csak fokozzák azt az érzésünk, hogy bármikor visszamennénk Yazdba.