A könyvekben látott gyönyörű fényképek hatására az első utunk Shirazban rögtön a Nasir al-Mulk mecsetbe vezetett. A képeslapgyűjtő bácsika miután megmutatta az összes Magyarországról érkezett feladványát...

A könyvekben látott gyönyörű fényképek hatására az első utunk Shirazban rögtön a Nasir al-Mulk mecsetbe vezetett. A képeslapgyűjtő bácsika miután megmutatta az összes Magyarországról érkezett feladványát (volt köztük még a 70-es években feladott Szigligetet ábrázoló lap is) nagyon kedvesen beengedett bennünket.


A mecset építését Mirza Hasan Al Nasir al Molk kezdeményezte, aki a Qajar dinasztia vezetője volt. Az építkezéseket 1876-ban kezdték el és 1888-ban fejezték be.
A színek vibrálása jellemzi leginkább a még ma is használatban lévő mecsetet.

A köznyelvben elterjedt a Rózsaszín mecset kifejezés is az épülettel kapcsolatban, mely főleg a belső térben jellemző rózsaszín csempéknek köszönhető, a színhatásra csak rásegít a széles üveg homlokzaton átszűrődő fényáradat.

A hatalmas mecsetet többször felújították az elmúlt évtizedekben, de mindig nagyon ügyeltek a műemlékvédelmi szabályzatok betartására.
A hangulatos mecsetben ücsörögni és közben a színes fények vibráló játékát figyelni igazán egyedülálló élményt jelent...