Amikor felszálltunk az Iránba tartó gépre előre megszerzett vízummal, hirtelen elgondolkoztunk azon, hogy valóban bölcs dolog e az, amire most készülünk. Visszatekintve az egyik legjobb döntés volt...

Amikor felszálltunk az Iránba tartó gépre előre megszerzett vízummal, hirtelen elgondolkoztunk azon, hogy valóban bölcs dolog e az, amire most készülünk. Visszatekintve az egyik legjobb döntés volt, amit valaha az életünkben eddig meghoztunk! A gazdasági szankciók kezdenek megszünni, így talán most van a lehető legalkalmasabb időpont arra, hogy kalandozzunk egy kicsit ebben a csodálatos országban. Mivel szinte kivétel nélkül az összes média úgy ábrázolja Iránt, mint a világ egyik legveszélyesebb helyét, mi sem nyugodt szívvel indultunk útnak. Azonban őszintén szólva, sokkal biztonságosabbnak éreztük bármely más, eddig bebarangolt országnál. De mi is teszi igazán érdekessé ezt az országot? Először is az eredetisége.

A globalizáció mértékének köszönhetően mára, bármely részét is vizsgáljuk a világnak, azt tapasztalhatjuk, hogy rengeteg hely és ország elveszítette identitását, és kezd egyformává válni társaival. Irán azonban megőrizte az eredetiségét erős kultúrájának, illetve talán politikai elszigeteltségének is köszönhetően. Csakúgy, mint például Észak-Cipruson, örömmel tapasztaltuk, hogy nem botlunk minden sarkon egy McDonalds, vagy egy Starbucks üzletbe. A kedves, közép-ázsiai kultúrát mindenhol megtapasztalhatjuk, hiszen bármerre is kalandozzunk különleges vendégként bánnak velünk a helyiek, az utca emberei megállítanak bennünket és beszélgetést kezdeményeznek, valamint gyakran meghívnak a saját házukba, olyan emberek, akikkel még életünkben sohasem találkoztunk azelőtt.

A lenyűgöző kultúrális örökség mindenkiben nyomot hagy, így igazán könnyű a nap végére tátva maradt szánkat "betömni" pár csodálatos kebabbal. Nagy valószínűséggel aki ide látogat, olyan élményekkel és kalandokkal fog gazdagodni, hogy ugyan még el sem kezdte az utazását hazafelé, de már a következő kalandozásait tervezgeti az országban...

 

Mecset Yazdban

Kilátás a tetőről Kashanban

Kashan lenyűgöző építészete

Gyönyörű Hammam Kashanban

Abyaneh hegyi falvacskája

Lenyűgöző Iszlám művészet Iszfahánban

Ízletes kebabok Shirazban

Családok generációin átívelő hagyomány, a lányok anyjuktól tanulják meg, még fiatal korukban. Amikor a férfiak elmennek dolgozni a nők a szőnyegkészítéssel juttatják némi extra bevételhez a háztartást. Majdnem tíz hónapig tartott, mire befejeztek egy hasonló szőnyeget, majd mintegy kétezer dollárért adták el egy kereskedőnek, aki elvitte hajóval, majd a nyugati országok valamelyikében közel húszezer dollárért értékesítette, és értékesíti a hasonló szőnyegeket.

Szőnyegkészítés

Ashura gyakorlatozások Shirazban ­ a férfi heves tekintete kitűnően ábrázolja az Ashurához fűződő odaadását

Gyerekek csatlakoznak a gyakorlathoz Yazdban

Mély érzelmek a gyakorlatozás közben

És rengeteg móka, melyben nekünk is részünk volt a Varzaneh sivatag homokdűnéin

 

Képek:  http://www.awesomeworldtrip.com/