Spanyolország a tengerpartján és a sangrián túl változatos látnivalókkal és tartalmas időtöltéssel szolgálhat akár már egy egyhetes nyaralás alatt is. Az ókori római és középkori mór emlékek és kastélyok, Andalúzia fehérre festett falvai vagy Madrid és Barcelona pezsgő városai...

Spanyolország a tengerpartján és a sangrián túl változatos látnivalókkal és tartalmas időtöltéssel szolgálhat akár már egy egyhetes nyaralás alatt is. Az ókori római és középkori mór emlékek és kastélyok, Andalúzia fehérre festett falvai vagy Madrid és Barcelona pezsgő városai mind-mind Spanyolország vegyes kultúráját tükrözik. A mediterrán konyháját, kiváló borait pedig még nem is említettük. Egy spanyolországi nyaralás már-már egy olaszországival vetekszik mind kulturális és kulináris szinten is.

 

 

Palacio Real

A Palacio Real de Madrid vagyis a Madridi Királyi Palota a spanyol királyi család hivatalos rezidenciája, manapság azonban csak állami ünnepségeken használják. A spanyol király, I. János Károly és családja nem tartózkodik életvitelszerűen a palotában, helyette inkább a sokkal szerényebb Zarzuela Palotát választották. A Palacio Realt 1738 és 1755 között építették és III. Károly volt az első uralkodó, aki beköltözött 1764-ben. A 135.000 négyzetméteres épületben 3418 szoba található, falain híres festők, például Caravaggio, Velázquez és Goya festményei láthatók. A belépődíj ára 11 €.

A pamplonai bikafuttatás

A Navarra tartományban található Pamplona városában minden évben július 6-a és 14-e között rendezik meg a San Fermín fesztivált. Ennek része az El Encierro, vagyis a bikafuttatás, amikor is a város meghatározott utcáin egy tucat bika előtt futnak a bátor vállalkozók. A futás onnan ered, hogy annak idején át kellett vinni a bikákat az istállókból az arénába és a spanyol ifjak be-beugráltak a bikák elé, hogy így bizonyítsák bátorságukat. Manapság egyre többen próbálkoznak meg vele, akár külföldiek is, nem törődve az életveszéllyel; ezzel gyakran a hírekbe is bekerülnek.

La Concha strandja

A magas sziklafalaktól védett La Concha strandja sokak szerint nemcsak Spanyolország, hanem egész Európa legjobb és legszebb városi strandja. A baszk városban, San Sebastianban található fürdőhelyen a strandoláson kívül szörfözhetünk, bulizhatunk vagy a parti éttermek egyikéből élvezhetjük a csodás tengerpart látványát és persze a spanyol konyha remekeivel ismerkedhetünk.

Segovia vízvezetéke

Segovia városának vízvezetékhídja Spanyolország egyik legjelentősebb római kori emléke, a kasztíliai város jelképe, amely a címerében is szerepel. A vízvezeték a várostól 16 km-re található folyóból szállította a vizet és több mint 24.000 gránittömböt használtak fel az építéséhez. Építésének pontos ideje nem ismert, a történészek az időszámításunk utáni 50-es évekre datálják.

Cuenca középkori városa

A Madrid és Valencia között körülbelül félúton fekvő, hegyoldalba épített Cuenca a középkori városok mintaképe, Castilla La Mancha tartomány ékköve. A házakat a sziklafal fölé és mellé építették, ezzel az egyik legérdekesebb és legmeglepőbb spanyol várossá téve Cuencát.

Ibiza

A Valenciától 80 km-re a Földközi-tengerben található sziget, Ibiza, Európa buliszigete sem maradhat ki a felsorolásból. A sziget nyaranta megtelik a bulizni vágyó fiatalokkal, megduplázva ezzel a sziget lakosságát. Ha pihenni vágyunk, ne feltétlenül ide menjünk nyaralni, ha azonban a féktelen partizás a célunk, akkor irány Ibiza.

Sagrada Familia

A templom, aminek az építését sose fogják befejzni, így is nevezhetnénk a Sagrada Familiát, a magyarul a Szent Család-templom névre keresztelt római katolikus templomot, mely Barcelona és Spanyolország egyik legnépszerűbb látványossága. Az épületet az az Antoni Gaudí tervezte, aki Barcelona számos ikonikus és híres épületének volt a tervezője és 1926-ban halt meg. Élete utolsó 15 évében már szinte csak a SagradavFamilia építésével foglalkozott. A templomot 1882-ben kezdték el építeni és a mai napig befejezetlen, leginkább Gaudi terveinek az összetettsége és a pénzhiány miatt.

El Escorial kolostor

A Sierra de Guadarrama hegység lábánál fekvő El Escorial (teljes nevén San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostor) II. Fülöp uralkodása alatt Spanyolország politikai központja volt. Juan Bautista de Toledót bízta meg Fülöp az építésével, aki a római Szent Péter Bazilika építésében is részt vett.Spanyolország kereszténységben betöltött szerepét volt hivatott a világnak megmutatni. Manapság kolostorként, királyi palotaként, múzeumként és iskolánként funkcionál.

Cordobai nagymecset

A cordobai Mezquita épülete eredetileg római szentély, majd vizigót templom volt, mielőtt a mórok mecsetté alakították (a mezquita spanyolul mecsetet jelent). Az arab típusú dzsámik leghíresebb példája Európában. (Azokat a mecseteket, amelyek jogosultak a pénteki istentisztelet helyszínéül, nagymecseteknek, más arab néven dzsámiknak nevezik.) A pillérjeiről és boltívjeiről is híres komplexum elképesztő méreteit mutatja, hogy a spanyol rekonkviszta után abelső udvarán egy keresztény katedrálist emeltek.

Alhambra

Részben erőd, részben palota, részben kert. A granadai Alhambra egy mór építésű erőd és palota, az Unesco világörökség része. A 14. században épült erőd a Darro folyó mentén fekszik Granadától északkeletre. Spanyolország egyik fő látványossága, sokan csak emiatt látogatnak el Granadába.