Cinque Terre tagadhatatlanul Olaszország egyik legszebb része, melynek tényét akár csak egyetlen egy falucskájában tett látogatásunk is megerősítheti bennünk. Az Észak-Olaszországban található falvak, melyek meredek...

Cinque Terre tagadhatatlanul Olaszország egyik legszebb része, melynek tényét akár csak egyetlen egy falucskájában tett látogatásunk is megerősítheti bennünk. Az Észak-Olaszországban található falvak, melyek meredek sziklákra épültek remek kilátást biztosítanak a Földközi-tengerre. A legtöbb azonban csak vonattal megközelíthető és gyakran sétálnunk is kell, hiszen falvainak régebbi negyedeiből kitiltották az autókat. Megérik azonban a kellemes sétát, hiszen Cinque Terre méltán szerepel a leggyönyörűbb képeslapokon: valódi utazást és kikapcsolódást jelent a lélek számára.

 

 

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare egy kis falu, mely Cinque Terre északnyugati partjainál található, ezáltal a legjobb strandokat birtokolja. Autóval nehezen közelíthető. A falu két részre osztódik, melyeket egy a gyalogosok számára kialakított alagút köt össze. Bor és kézműves üzletek, szállodák és éttermek tarkítják utcáit. Érdemes ellátogatnunk a San Francisco kolostorba, mely Van Dyck festménnyel büszkélkedhet. A falucska ismeretes citromairól, olajbogyóiról és fehérborairól, melyeket lehetőségünk nyílik megkóstolni az utazásunk során.

Corniglia

Corniglia csendesebbnek és kisebbnek érződik társainál, azonban ugyanolyan elbűvölő. A szikla tetején húzódó kis falu látványa kezdetben olyan hatást kelt bennünk, mintha éppen az óceánba készülne beleesni. Habár szőlőskertek övezik, lenyűgöző kilátást nyújt a Földközi-tengerre. Néha az autóbuszok számára engedélyezik az utak használatát, azonban általában 382 lépcsőfok leküzdésével juthatunk el Cornigliába. Cinque Terre többi részéhez hasonlóan itt is jellemzőek a szűk, hangulatos utcácskák és a különleges épületek. Leginkább a 16. században épült színes házikói vonzzák látogatóit.

Riomaggiore

Cinque Terre legdélebbi falva, Riomaggiore rengeteg különleges élményt tartogat számunkra. Hegyoldalba kapaszkodó színes házai, híres történelmi épületei és a tengerre nyíló lélegzetelállító kilátása egyedi atmoszférát hoznak létre. Egy kis stranddal, valamint számos üzlettel és barátságos étteremmel büszkélkedhet. Keresztelő Szent János középkori templomát is érdemes felkeresnünk, valamint kellemes időtöltést jelent a Manarola és Riomaggiore között húzódó keskeny tengerparti gyalogúton, a Via dell’Amore-n, azaz a szerelem útján sétálgatni.

Manarola

Manarola, a szintén egy szikla tetején csücsülő kis falu, Cinque Terre második legkisebb és egyben legrégebbinek tartott falvacskája. Szűk, hangulatos köves utcácskái és színes vidám házikói mellett pompás borairól is ismert. A csendes halászfalut szívesen keresik fel a túrázás szerelmesei, hiszen a hegyek és a szőlőültetvények, valamint a Via dell’Amore kitűnő lehetőségeket biztosítanak az aktív pihenésre és kalandozásra.

Vernazza

A 2011-es pusztító áradásokat és földcsuszamlásokat követően, Vernazza ismét visszanyerhette hírnevét, mint a Cinque Terre legszebb falva. Ez a kis halászfalu tele van varázslattal. A Cinque Terre legjobb kikötőjével büszkélkedhető hely csak gyalogosan közelíthető meg, mivel rendkívül keskeny utcákkal rendelkezik. A képeslapra illő, lenyűgöző falucska gyönyörű kilátást biztosít a Ligur-tengerre, és biztosak lehetünk abban, hogy örökre megmarad látogatói emlékezetében.