A velencei városnézések során szinte mindenki csak a történelmi épületekre és a lenyűgöző panorámára összpontosít, ez által sok mindent figyelmen kívül hagyva, hiszen a lábunk alá nézve is számos csodát fedezhetünk fel...

A velencei városnézések során szinte mindenki csak a történelmi épületekre és a lenyűgöző panorámára összpontosít, ez által sok mindent figyelmen kívül hagyva, hiszen a lábunk alá nézve is számos csodát fedezhetünk fel. Nem csak a turisták, de a velenceiek is átsétálnak a csodás mozaikpadlókon nap mint nap, észre sem véve a lábuk alatt fekvő művészetet.

A német fotós, Sebastian Erras épen ezért mikor Velencében járt, megörökítette ezen meg nem értett műalkotásokat. Sebastian akkor fedezte fel, hogy a padló is lehet művészet, mikor Marokkóban, Marrakech-ben járt, néhány hónappal ezelőtt.

Amikor visszatért Párizsba, ahol él, elkezdte figyelni a padlózatokat.


„Fogalmam sem volt arról, hogy Párizsban is ennyiféle padlóburkolat létezik. Olyan ez, mint a kincsvadászat.”  


Ezután ellátogatott Velencébe, az ott készített képeit láthatjuk lentebb.

„Egy vízre épült városban” – ahogyan az utazási író, John Julius Norwich kiemelte – „a végtelenül csillog tükröződésekben megjelenő templomok és paloták szinte mindig vonzották a velenceiek tekintetét.”

Így nem csoda, hogy a gazdagon díszített padlókkal még vonzóbb a lábunk alá nézni. Az útburkolatoknak azonban Velencében számos más funkciójuk is van, például távol tartják a nedvességet a lagúnákban, és nem hagyják azokat felforrósodni a nyári napsütésben.

„Szerettem volna felfedezni Velence egy új oldalát, mely sokak számára ismeretlen, hiszen az emberek nem fordítanak különösebben figyelmet a padlóra. Sok ilyen kincs rejtőzik a templomokban és műemlékekben. Az ott élők azt mondták nekem: Minden nap itt megyek el, de eddig még soha nem vettem észre mi is van a lábam alatt. Ez a város felfedezésének egy teljesen más módja.” - mondta Sebastian Erras