Ausztria számos látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget nyújt, ez nem vitás. A természeti szépségektől kezdve a wellnessen át egészen az extrém hegyi sportokig mindenki megtalálja a neki való időtöltést. A tél mellett természetesen nem lehet úgy elmenni, hogy ne említsük meg a síelést.

Ausztria számos látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget nyújt, ez nem vitás. A természeti szépségektől kezdve a wellnessen át egészen az extrém hegyi sportokig mindenki megtalálja a neki való időtöltést. A tél mellett természetesen nem lehet úgy elmenni, hogy ne említsük meg a síelést.

Két rangos, a témában profinak számító oldal statisztikáit figyelembe véve, csokorba gyűjtöttük az 5 legjobb osztrák síterepet. A bergfex.at és a sielok.hu látogatóinak alapján Ausztria legjobb síterepei a következők:

 

Ischgl, Tirol

Az 1500 lelket számláló kis tiroli falu nem véletlenül került az élre. A Silvretta Arena 238 km-es pályarendszere 3000 méter magas csúcsok között található, novembertől május elejéig hóbiztos. A sípályákon kívül számos programlehetőséget kínál: szabadtéri koncerteket tartanak, gyerekek számára készült egy ún. Playstation park, kivilágított szánkópálya és vám- és adómentes bevásárlóközpontok várják a turistákat. A kombinált belépő a koncertekre is érvényes. Iphone-ra és Androidra letölthető alkalmazás a GPS-t bekapcsolva pontosan megmutatja, a pályarendszer melyik részén vagyunk éppen, így, ha van alkalmas készülékünk, az eltévedés esélye sincs meg, amire a pályák számát tekintve egyébként nagy esélyünk van.

 

 

Saalbach Hinterglemm Leogang, Salzburg

A legjobbak legjobbika: 200 km-nyi pálya, 55 felvonó, melyek használatával 3 faluból kiindulva síelhetjük be a pályarendszert. A falvakban élénk az éjszakai élet, a sípályákon a síelőket hangulatos menedékházak míg a gyerekeket síóvoda és síiskola várja. A szánkósok sem maradnak kivilágított pálya nélkül. A leghosszabb sípálya 7 km hosszan kanyarog több mint 1000 méteres szintkülönbséget megtéve. A hóbiztosságot a fekvésen kívül hóágyúk biztosítják, mint majdnem minden osztrák síterepen. Akinek nem elég a nappal, azoknak non-stop sípálya áll a rendelkezésére, ami a vasárnapok kivételével minden egyes éjszaka működik.

 

Sölden, Tirol

A söldeni síterep hóbiztossága az előző kettőével vetekszik. A Nagy 3-asnak is nevezett (BIG3) helyen található Ausztria egyik legnagyobb síelhető gleccser felülete. Az ultramodern felvonókkal rendelkező pályarendszer minden egyes pályáján hóágyúk találhatók. A Nagy 3-as megsíelése igazi élmény. Arról a három 3000 méteres csúcsról nevezték el, ahova felvonó vezet: Gaislachkogl (3058m, itt kilátópont vár ránk), Tiefenbachkogel (3250m, itt egy 25 méteres függőhíd a fő látványosság, ahonnan Ausztria második legmagasabb csúcsára, a Wildspitzére nyílik gyönyörű kilátás) és a Scwarze Schneide (3340m, ahonnan 360 fokos kilátásunk nyílik a környező hegyekre és még a 110 km-re lévő Dolomitok csúcsait is látni innen).

 

St. Anton am Arlberg, Tirol

Az 1800 méteres magasságban fekvő kis hegyi falu nemcsak a legszebbek, de a legmagasabban fekvő síterepek közé tartozik. Autentikus hangulata bárkit magával ragad, bárjai, éttermei pedig első osztályúak. Fekvésének köszönhetően ugyanolyan hóbiztos, mint az előző három síterep.

 

Nassfeld, Karintia

A 110 km-es pályarendszerrel rendelkező Nassfeldet nem véletlenül tartják a legjobb síterepek között, hiszen itt minden adott egy tökéletes síelős vakáció eltöltéséhez: hóbiztos pályák és rengeteg napsütés. Magyarországhoz ez a legközelebb eső terep az itt taglaltak közül, Budapesttől 560 km, amit végig autópályán közelíthetünk meg. Nemcsak a lesiklás szerelmesi találják meg itt a számításukat: több szánkópálya, jól karbantartott sífutópályák és Európa legnagyobb természetes korcsolyapályája (Weissensee) is megtalálható itt.