Cabo de Rama, egy portugál erőd Indiában, a dél-indiai állam, Goa legrégibb erődje.

Cabo de Rama, a dél-indiai állam, Goa legrégibb erődje, melyet Rámáról, Ajodhja legendás ősi királyáról, neveztek el, aki a hindu tanok szerint Visnu isten hetedik avatára (isten megtestesülése halandó élőlényben) volt. Az ősi erőd Margao városától 25 km-re délre található, közel Agonda és Palolem strandjaihoz.

A monda szerint Ráma és felesége, Sita itt találtak menedéket ajodhjai száműzetésük után. A portugálok megérkezésük után 1763-ban elfoglalták az erődöt és 1955-ig használták is, azóta elhanyagoltan áll és egyre pusztul az állapota. Az idők folyamán többször cserélt gazdát, a portugálokon kívül birtokolták a hinduk és a muszlimok is, a leírások alapján rengeteg csatát megélt az erőd.

Virágkorában állítólag 21 ágyúval és legénységi szállásokkal rendelkezett, erős falrendszer és vizesárok vette körül a szárazföld felől, az óceán irányából pedig szakadékos, sziklás fala védte. Az erősen lepusztult erődből alig maradt meg pár nagy romos fal, torony és rozsdás ágyú. Az udvarán egy mai napig üzemelő templom található. Az erőd ma népszerű turistalátványosság, 2013-ban mi is jártunk itt.